Stres Bozuklugu

Travma sonrası stres bozukluğu yaşanan travmatik olay sonrası kişide görülen duygu durum ve düşünceye dayalı psikolojik bir bozukluktur. Fiziksel saldırı, cinsel istismar, şiddet, beklenmedik ölümler, trafik kazaları ve endüstriyel kazalar, savaş, terör olayları, başkalarının yaralanmasına veya ölümüne şahit olmak, yaşamı tehdit eden hastalıklar ve deprem gibi doğal afetler en yaygın olarak görülen travmatik yaşam olaylarıdır (Kessler ve ark. 1995). Yaşanan travmatik olayların doğurduğu sonuçlar hemen yada yıllar sonra da görülebilir. En sık sonuçları travma sonrası stres bozukluğu yada depresyondur.

Toplumumuzda yeterince önemsenmeyen hatta bazen göz ardı edilebilen bir durum olabiliyor travmaya bağlı stres bozuklukları. Ancak bu durum kişilerin hayatlarında ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yaşanan travmatik anının hafızadan atılamaması, uyku problemleri, kabuslar, yalnızlık hissi, kimse tarafından anlaşılamadığı düşüncesi, hayattan kopma düşünceleri, korku duygularında artış gibi sorunlar yaşanabilecek sıkıntılardan bazılarıdır. Tekrarlanan travmalarda yani yaşanan travmatik olaya sürekli yada bazen maruz kalmaya devam etme durumlarında travmanın atlatılması daha zor olabilir. Ancak travma sonrası stres bozukluğunun getirdiği sıkıntıları aşmak için mutlaka bir uzman tarafından yardım alınmalıdır. Uzman ve çevresi tarafından desteklenen kişiler de travma sonrası bozukluklarının giderilmesi çok daha kolay olmaktadır.

Eğer siz de atlatamadığınızı düşündüğünüz travmatik bir olayın sıkıntıları ile uğraşıyorsanız bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin. Sitemizde bulunan psikologlarımıza bu konuda danışabilir yardım alabilirsiniz.