Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğunun ilişkiler noktasında bilinen en büyük sorunu terk edilme korkusudur.

Bununla birlikte borderline (sınırda) kişilik bozukluğuna sahip bireylerin ilişkileri oldukça fırtınalı geçer, tutarsızlıklar, sınır ihlalleri ve her duyguyu en uçta yaşıyor olmaları ilişkide bulundukları kişi ve kişileri sakin ve sabırlı kalmak konusunda oldukça zorlar.

Siz de Sınırda kişilik bozukluğuna sahip biriyle birlikteyseniz bu konu hakkında daha fazla şey öğrenmek, yaşayabileceğiniz sorunları öngörerek önlem alıp ilişkinizde daha sağlıklı bağlar kurmanızı sağlar.

Borderline ve Sınırlar

Borderline(sınırda) kişilik bozukluğu olan bireyler çizdiğiniz kişisel sınırları anlamakta ve bunlara saygı duymakta oldukça zorlanırlar.

Borderline dışında da genel olarak zihinsel rahatsızlıklara sahip birçok birey sosyal sınırlamaları içgüdüsel olarak kavramakta ve bu sınırlara uymakta zorlanırlar. Bu yüzden etrafınızda böyle biri varsa çizdiğiniz sosyal ve kişisel sınırları detaylı bir şekilde anlatmalı, kararlı ve istisnasız olarak bu sınırlara uymalarını zorunlu kılmalısınız.

Borderline ve Bağımlılık

Sağlıklı bir birey ilişkilerinde belli bir oranda bağımsızlık ve özerklik isterken, borderline kişilik ise ilişkilerdeki bütün ihtiyaç ve isteklerinde bağımlılığı teşvik eder ve karşıdakinin sevgisini bağımlılık oranıyla ölçer. Partneri yeteri kadar bağımlı değilse ilişki içinde çok sık yalnızlık ve değersizlik duygusuna kapılır.

Ayrıca Borderline’lı birey genellikle yaşadığı semptomları bastırmak ve acısını azaltmak için ilişki arayışına girer. Kısa vadede romantik ve tutkulu ilişkiler için partnerini çok mutlu edebilirken, uzun vadede sağlıklı ilişkileri yürütmekte çok zorlanır.

Borderline ve Bölünmüşlük

Borderline’lı bireyler insanları tamamen iyi ya da tamamen kötü olarak sınıflandırmaya meyilli oldukları için neredeyse bütün ilişkilerini ya çok iyi denecek yoğunlukta ya da çok kötü denecek soğuklukta yaşayabilirler.

İlişkilerinde her şey yolunda giderken karşılaştıkları ufacık bir pürüz karşısında aniden bütün yaşanmışlıkları kötü yorumlama başlayabilirler.Ya da tam tersi normalde sevmediği birinden gördüğü olumlu bir davranış karşısında onu, en sevdiği kişi ilan edebilirler. Bu şekilde bir bölünmüşlük yaşarlar sürekli.

Borderline ve Niyet Yorumlaması

Borderline’lı birey sanki herkesin onu incitmeye çalıştığı, iyi niyetli eylem ve kelimeleri hakaret ve tehtid olarak algılanması gibi çevresindeki insanların yaklaşımlarını farklı yorumlayabilir. Bu düşmanlık algısı eylemlerinde fevri ve öfkeli bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar.

Borderline ve Geçmiş ilişkiler

Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin çoğunda çocukluk çağı cinsel istismar, ihmal ve kötüye kullanım öyküleri vardır. Çocukluk çağı cinsel temalı travmalar bireyin borderline geliştirmesinde büyük oranda etkisi vardır. Bu sebeple ilişkilerinin çoğunu bilinçaltında yaşadığı travmatik olaylarla kıyaslar ve bu doğrultuda davranabilir.

Borderline Kendini Zarar Verme / İntihar Davranışı ve Tehditler

Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireyler, yaşadıkları duygusal problemlerle başa çıkmak için kendine zarar verme davranışını aile üyelerine ve duygusal partnerine karşı tehdit unsuru olarak kullanabilir. Çevresine karşı yoğun öfke durumlarında birey intihar etme tehditlerine kadar gidebilir.

Borderline ile Nasıl Başa Çıkılır?

Sınırda kişilik bozukluğunuz varsa, diyalektik davranış terapisi ve farkındalık arttırmaya yönelik terapi süreci çok faydalı olacaktır. Unutmayın ki sınırda kişilik bozukluğu çoğu psikolojik rahatsızlığa nazaran daha ciddi ve katlanması zor bir hastalıktır.

Sınırda kişilik bozukluğuna sahip bir yakınınız varsa bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey istikrarlı ve kararlı bir şekilde sınırlar koymak, sınır ihlalleri karşısında sınırları tekrar tekrar hatırlatarak tutarlı davranışlar sergilemek olacaktır. Bunun yanında borderline ile ilgili daha fazla bilgi edinerek farkındalık düzeyinizi arttırmanız faydalı olacaktır.