Yalnızlık Korkusu

Yalnız kalmakla ilgili korkunuz, hayatınıza nasıl etki ediyor?

Bazı insanlar, bir ilişki içinde olmadıklarında yalnız ve mutsuz hissederler. Bu korkuyu uyandırma senaryosunun bir sonucu olarak, insanlar, kendilerine uygun olmayan ve onlara mutluluk getirmeyen ilişkilere girebilirler.

Araştırmalar, insanların tuhaf bir şekilde ve yalnız kalma korkusundan kaynaklı olarak daha az ilişki kurduklarını göstermiştir. Spielmann ve arkadaşlarının yürüttüğü çalışmanın sonuçları, insanların, romantik bir ilişki içine girdiklerinde geleceğe yönelik kaygıların onları frenlediğini ortaya koydu. Bu sıkıntı, hem yalnız olan insanlarda, hem de bir birliktelik içinde olan çiftlerde görülüyor. İnsanlar, istikrar ve gelecek kaygısından dolayı sağlıklı düşünme ve doğru planlamalardan uzaklaşıyorlar. Çoğu araştırma, özellikle kadınlarda bu kaygıya odaklanırken, araştırmacılar hem erkekler hem de kadınların yalnızlıkla ilgili rahatsızlık duyduklarını, çünkü her iki cinsin de samimi ilişkileri bulma ve sürdürme gereği olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmalara göre, genel olarak, büyük kaygıları olan bireylerin hem mevcut ilişkilerinde hem de yeni arkadaş seçiminde standartlarını düşürme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor. İlişki içinde olan bireylerde bu korku ne kadar yüksek seviyede ise, ilişkiyi bitirme olasılığı da o kadar düşüyor. Hatta bu mevcut ilişkilerde mutsuz olsalar bile, bu korkudan dolayı ilişkiden kopmak istemiyorlar. Yalnızlık korkusunu derin bir biçimde yaşayan bireyler, ilişkilerde daha azına razı olmayı kabulleniyorlar.

Etkileri

Yalnız kalmaktan korkan insanlar, uygun ya da ideal olmayan ilişkilere girebilirler. Özünde, insanlar ilişkilerinin statüsüne ilişkilerinden çok daha fazla odaklanabilirler, ki bu çok sorunludur. Çevrenizdeki herhangi bir sıkıntının bir ilişkiyi sona erdirme olasılığının farkında olmak önemlidir. Bir ilişkide bulunmanın baskısının, daha azına yetinmek gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini de anlamalısınız.

Yalnız olmak illa ki olumsuz bir durum değildir. Aslında yalnız olmanın birçok faydası vardır. Birçok yalnız, evli olanlardan daha fazla özerklik ve kişisel gelişim yaşarlar. Ek olarak, yalnız olmanın, bir insanın başkalarıyla yakın bağlantılarını sürdürmek için daha fazla zaman harcamasına olanak tanır. Araştırmalar, bekarların arkadaşlarıyla, komşularıyla, kardeşleriyle ve ebeveynleriyle evli muadillerinden daha fazla temas kurduğunu göstermiştir. Yalnız olmanın yanlış bir şey olmadığını unutmayın. Kendinizi başkalarıyla ve onların ilişkileri ile kıyaslamayın. Bunun yerine, hayatınızda sahip olduğunuz anlamlı ilişkilere değer verin.