Kendinize Bakin

Öz bakım herkes için hayati önem taşır, ancak kronik hastalıklar veya ruh sağlığı söz konusu olduğunda özellikle dikkat edilmesi gerekir. Gündelik hayatlarınızda o kadar çok şey yaşarsınız ki, kendinize iyi bakmanız ve kendinize iyi davranmanız daha da önemli hale gelir.

Kendinize iyi davranmak zor olabilir. Özellikle de depresyonda hissediyorsanız, çoğu zaman değersiz hissetmeme ya da yeterince iyi hissetmeme duygusuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Ancak bu, pratikle atlatacağınız bir şeydir. Kendi rutininizin bir parçası olmak ve olaylarla baş etme stratejilerini kullanmak hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Her Gün Mutlaka Kendinize Belli Bir Süre Ayırın 

Ne kadar meşgul olursanız olun, kendinize ayıracağınız kısa bir süre çok değerlidir. On dakika ya da yarım saat olsa bile kendinize belli bir süre ayırın ve zihninizi boşaltmaya odaklanın. Zor değil… Sıcak bir banyo, kitap okuma, meditasyon, resim yapma veya kısa uyku kaçamakları bile size çok iyi gelir. Yapabileceğiniz ve gevşemenizi sağlayacak her şey size yardımcı olacaktır. Çok zor bir gün geçirdiyseniz, akşam bu tarz bir şeyler yapmaya odaklanın. Zihninizi gevşetmeye çaba göstermeniz bile kendi kendine bakım yapmanızın bir parçasıdır.

Vakit Ayırmak

Sizi Rahatlatan Şeyleri Bulun 

Rahatlamak için neyin yardımcı olacağını bulmak çok faydalı olacaktır. Bazı insanlar, kendilerini şımartmak için meditasyon yapmayı denerken, egzersiz ya da el işi yapmanın kendileri için daha dinlendirici olduğunu keşfediyorlar. İyi hissetmenize yardımcı olabileceğini düşündüğünüz şeyleri denemek için zaman ayırın. Yeni şeyler denemek ve neyi sevdiğinizi görmek, başlı başına bir özbakım çalışmasıdır.

Rahatlamak

Özbakımın Belli Bir Kuralı Yoktur 

Kendinize bakım yapmanın ve iyileştirmenin belli bir kuralı yoktur. Zihniniz ve bedeniniz ne ile rahatlıyorsa onu yapın. Her şey sizinle ilgilidir, bu yüzden başkalarının yaptıklarını yapmak adına bir baskı hissetmenize gerek yoktur. Asıl amaç kendinize iyi bakmanızdır. Başkalarının ne düşündüğü hakkında endişelenmeyin.

Öz Bakım

Zihninize ve Vücudunuza Saygı Duyun 

Kendinize iyi davrandığınızdan emin olun. Vücudunuzu ve zihninizi iyi şeylerle beslemek için elinizden geleni yapın. İyi beslenme, egzersiz, kişisel hijyen ve sosyalleşme gibi maddeler size bu konuda oldukça yardımcı olacak. Zihninize iyi davranın ve her zaman pozitif düşünmeye çalışın. Genel anlamda olumlu bir tutum sergilemeniz hem siz, hem de çevrenizdeki insanlar için önemlidir.

Zihin

Gerektiğinde Yardım İstemekten Çekinmeyin 

Özbakımın en önemli parçalarından biri, gerektiğinde sevdiğiniz birinden, ya da profesyonel anlamda yardım istemektir. İhtiyacınız olduğunda yakın hissettiğiniz kişilerden yardım istemekten çekinmeyin. Yardım istemek asla bir güçsüzlük, zayıflık göstergesi değildir.

Yardım İstemek

Genel olarak kendi kendine bakım uygulamak, kronik bir hastalığımız, akıl hastalığımız veya başka herhangi bir şeyimiz olsun, hepimizin yapması gereken bir şeydir. Hayat zor olabilir ve kendinizi iyi hissetmek için zaman ayırmak, sadece küçük bir yolla bile olsa, büyük bir fark yaratabilir.