On Cumle

Birçoğumuz kendimizi, kendi kendine konuşma yoluyla üzüyor, aklımızdan geçen kelimeler yüzünden acı çekiyoruz. NLP eğitimlerinde yaygın olarak öğretilen şudur; olumsuz konuşmaların üstesinden gelmek için en önemli unsur, gerçek olanın ne olduğunu söylemektir. Bu sebeple, hemen aşağıdaki listede kendinize söylemekten kaçınmanız gereken on kritik cümleyi bulacaksınız.

1-Ben Buna Değmem

Bu, benlik saygınıza doğrudan bir saldırıdır ve doğru değildir! Kendinize “bana değmez” demek, sadece yaşamınızın erken dönemlerinde almış olabileceğiniz olumsuz kararları sürdürmektir.

2-Çarem Yok

“Çarem yok” demek, kişisel gücünüzden çalar ve motivasyonunuzu dibe çekmekten başka hiçbir işe yaramaz.

3-Ben Bunu Yapamam

Yine, çok rahatsız edici bir söylem. Gerçekten bir şey yapamayacağınız zamanlar vardır, ancak çoğu zaman bu, bir gerçek ifadeden ziyade kendi benliğinize yaptığınız bir saldırıdır.

4-Başarılı Olamayacağım

Bu gerçekten başarısızlık için atılan büyük bir yanlış adımdır. Hepimiz biliyoruz ki başarı birgün gelecektir. Başlamadan önce başarısız olacağınızı söylemek kendi yolunuzu tıkamaktır.

5-İnsanlar Beni Sevmiyor

Reddedilmek adına açtığınız bir yol bu da. Kendinize insanların sizi sevmeyeceğini söyleyip durursanız, bu kehanetinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz!

6-Onlar Benden Daha İyiler

Hepimiz kendimizi başkalarıyla karşılaştırmaya eğilimliyiz. Yine de bazen kendimize karşı önyargı uyguluyoruz. Kendinize, başkalarının sizden daha iyi olduğunu söylemek, kendi değerinize bir saldırıdır.

7-Yetersizim

Yaşam taleplerini karşılamakta yetersiz kaldığını düşünen insanlar için büyük bir şey bu. Kişisel yetersizlik duygusu çok caydırıcıdır, güçlendirmeyin!

8-Mükemmel Olmalıyım

Başarısızlığı garanti etmenin yolu, her defasında kusurlu olmanız durumunda kendinizi eleştirmektir. Bizim mükemmel kusurlarımız var!

9-Fikirlerimin Değeri Yok

Kendinize saygı duymadığınız bir ifade daha. Bunu kendinize söylemek için, kendinizi onlarca kez layıkıyla düşünmelisiniz.

10-Asla Farklı Olamayacağım

Bunu taşa başarısızlık olarak yazmış gibi söylüyoruz. Bu umutsuz bir düşünce. Buna hayır deyin!

 Yapılacaklar Listesi

1-Hızınızı ayarlayın: Sıklıkla otopilotta koşarız ve aklımızın günümüzü mahvetmesine izin veririz. Hızınızı doğru ayarlamak için önünüze mantıklı hedefler koyun.

2-Dobra olun: Söylediklerinizi kaydedin ve olumsuz tarafları gözden geçirin.

3-Şu formülü kullanın: “Az önce düşündüm de…” (Olumsuz düşüncenizi hatırlayın)

Örneğin, “Ben buna değmem” diye düşünmüşseniz, bunun sadece aklınızdan geçen herhangi bir düşünce olduğunu anımsayın. Aklınızdan geçen her şey gerçek olmak zorunda değil.

Bu formülü kullanmak, düşünceyi sadece bir düşünce olarak güvenli bir şekilde etiketler. Söylediğiniz şeyin sadece bir düşünce olduğunu kabul etmiyorsanız, bunu kişisel olarak alma ve gününüzü mahvetmesine izin verme riski daha yüksektir.

4-Derin bir nefes alın: Ve yola devam edin!