Sinir Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sinir hastalığı belirtileri, vücudun merkez sinir sistemi; beyin, beyincik, omurilik gibi bölümlerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan sinir hastalıklarının anlaşılmasına yardımcı olur.

Sinir sisteminde meydana gelen hasarlar ise vücudumuzun pek çok farklı bölgesini etkileyebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Yaşanması muhtemel olumsuz durumların önüne geçebilmek adına sinir hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesi ve nedenlerinin araştırılması ise büyük önem taşır. Çünkü sinir hastalığı belirtileri kendisini her bireyde farklı şekillerde gösterebilir.

Bu durumun yaşanmasının temel sebebi ise her bireyin farklı fizyolojik özelliklere ve psikolojik savunma mekanizmalarına sahip olması şeklinde açıklanabilir.

Online terapi platformu Evimdeki Psikolog olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde sinir hastalığı belirtilerine yer veriyoruz.

Sizleri bilgilendirmek amacıyla hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sinir Hastalığı Nedir?

Sinir Hastalığı Nedir?

Sinir hastalığı belirtileri konusuna değinmeden önce sinir hastalığının ne olduğunu kısaca açıklamak daha faydalı olacaktır.

Vücudun en karmaşık sistemlerinden biri olan ve hayati fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayan sinir sisteminin düzgün çalışmamasına neden olan hastalıklar, sinir hastalığı olarak açıklanabilir.

Epilepsi, parkinson, felç, alzheimer, baş ağrıları, çeşitli uyku bozuklukları ya da akıl sağlığının bozulması şeklinde açıklanabilecek akıl hastalıkları sinir sistemi rahatsızlıkları arasında sayılabilir.

Sinir sisteminin pek çok farklı organdan oluşmuş olması nedeniyle doğuştan ya da ileriki yaşlarda meydana gelen, saydıklarımızın dışında da birçok farklı sinir hastalığından söz edilebilir.

Sinir Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Sinir Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Sinir sisteminde oluşan hastalıklar, farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Örneğin, son derece hassas olan sinir sisteminde meydana gelen değişimler, menenjit gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklara neden olabilir.

Buna ek olarak yaş almak da sinir hastalıklarının nedenlerinden biri sayılabilir. İlerleyen yaş ile beraber parkinson, alzaimer, demans gibi bazı sinir rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Geçirilen ağır kaza sonrası sinir merkezinde meydana gelen hasarlar da sinir hastalıklarına sebebiyet verebilir.

Ayrıca, sinir hastalıklarının bazıları sonradan ortaya çıksa da bazıları doğuştan gelebilir. Bu da bebeğe genetik bozukluklarla alakalı olarak anne ve babasından ya da soy ağacındaki diğer aile bireylerinden aktarılır.

Sinir Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sinir Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi farklı nedenlere bağlı olarak bireylerde ortaya çıkan sinir hastalığı belirtileri birbirinden farklı olabilir. Bunun altında yatan temel sebep ise genellikle psikotik ve nörotik süreçlerle ilişkilidir.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan içeriğimizin temel konusunu oluşturan sinir hastalığı belirtilerinden söz edelim.

Ruhsal Belirtiler

Vücudumuzda meydana gelen sinir hastalıklar belirtilerini bazı ruhsal sorunlarla gösterebilir. Bireyde fobi, anksiyete gibi bazı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar; buna ek olarak oldukça düşünceli bir ruh hali içerisine girebilirler.

Vücutlarının belli bölgelerinde hissettikleri ağrılar nedeniyle oluşan kaygı ve endişeler zihinlerini sürekli olarak meşgul etmeye başlar.

Ağırlıklı olarak nevroz kaynaklı hastalıklarda görülen ruhsal belirtilerin yanı sıra bireyler çevrelerinde bulunan insanlarla sosyal ilişki içerisine girmeyi reddederek tamamen kendi iç dünyalarına kapanabilirler.

Beck Anksiyete Ölçeği’ni çözmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Histerik Belirtiler

Sinir hastalığı belirtileri histeri şeklinde de ortaya çıkabilir. Bunlar vücudun belli noktalarında oluşan uyuşma ve karıncalanmalar, ani bayılmalar, hafıza kaybı gibi belirtilerdir.

Konuşma Bozuklukları

Konuşma bozukluğu da sinir sisteminin aldığı hasara bağlı olarak ortaya çıkan sinir rahatsızlıklarındandır. Birey bazı durumlarda söylemek istediği şeyi doğrudan söylemekte zorlanabilir.

Ayrıca eğer sinir sisteminde bulunan hasar kas sistemini de etkilemişse kaslar kontrol edilemez hale gelir ve konuşurken bazı harflerin ya da kelimelerin yutulması gibi belirtiler ortaya ortaya çıkabilir.

Konuşma bozuklukları görüldüğünde genellikle hastalığın seyrine bağlı olarak konuşma terapisine başlanır. Konuşma terapisinde bireyin daha doğru ve düzgün şekilde konuşabilmesine yönelik çalışmalara odaklanılır.

Depresyon

Depresyon da sinir hastalığı belirtileri arasında sayılabilir. Sinir sisteminde meydana gelen hasara bağlı olarak hasta birbirinden farklı ruh hallerinin içine girebilir. Yaşanan bu ani değişimler eğer çok kısa süreli ve seri olarak gerçekleşirse duygularını kontrol altına alamaması depresyona girmesine neden olabilir.

Buraya tıklayarak Beck Depresyon Ölçeği’ni çözebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak; hafıza kaybı, kas ve baş ağrısı, görme kaybı ya da çeşitli cinsel sorunlar da sinir hastalıklarının belirtisi olabilir. Hastalar bunların tümünü aynı anda yaşayabilecekleri gibi hastalığın nedenine göre ayrı ayrı ve farklı süreçlerde de yaşayabilirler.

Sinir Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir hastalığı mutlaka bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken çok önemli bir rahatsızlıktır. Sinir hastalıklarının tümünde erken teşhisin önemi büyüktür, aksi takdirde bireyin hayatını olumsuz etkileyebilir.

Bunun için profesyonel bir yardım ile birlikte uygulanan çeşitli rahatlama teknikleri, hastanın kendisini hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha sağlıklı hissetmesine yardımcı olur. Buna ek olarak kliniklerde uygulanan bilişsel davranışçı terapi teknikleri de sinir hastalıkları tedavisinde uygulanabilir.

İlaç tedavisi, psikiyatri, psikolog seansları ve hayat tarzında yapılması gereken bir takım değişiklikler sonucunda sinir hastalıkları büyük oranda tedavi edilebilir.