MERAK EDİLENLER

En sık karşılaştığımız soruları Evimdeki Psikolog adına Klinik Psikolog Meryem Zeynep Özdemir sizler için yanıtladı.

İçindekiler

Psikolojimin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?

Biz psikologlar gerek özel hayatımızda gerek meslek hayatımızda sıklıkla ‘Beni nasıl görüyorsun, sence benim psikolojim bozuk mu?’ sorusuyla karşılaşırız. Öncelikle bizlere başvuran bireyleri ‘bozuk ya da bozuk değil’ şeklinde değerlendirmiyoruz. “Psikolojik sorun yaşamak” denmesini çok daha anlayışlı ve insanca buluyorum. Sorunun yanıtına gelecek olursak, psikolojik sorunlar birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir ve herkesin deneyimi farklıdır ve kendine hastır. Bununla birlikte, bazı belirtiler psikolojik sorunların olduğunu, kişinin bir destek almasının faydalı olabileceğini gösterir:

  • Uyku Problemleri: Uykuya dalamama, uyuyamama veya aşırı uyuma
  • İştah Problemleri: Aşırı yeme veya yiyememe
  • Duygusal Sorunlar: Depresyon, kaygı, panikatak veya öfke gibi hislerin aşırı ve/veya kontrol edilemez olması, yaşam içinde; iş, okul ve sosyal yaşamda zorluklar oluşturması
  • Kendine Zarar Verme: Kendine zarar verme eylemleri veya düşünceleri
  • Bağımlılık: Madde, alkol, oyun, alışveriş, kumar veya cinsel bağımlılık gibi davranışlar
  • Sosyal Çekilme: Sosyal etkileşimden kaçınma veya sosyal çevreden uzaklaşma
  • Performans Problemleri: İşte veya okulda başarısızlık, konsantrasyon sorunları veya karar verme zorluğu
  • Fiziksel Semptomlar: Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes açlığı, mide problemleri, terleme veya kalp çarpıntısı, alerjik reaksiyonlar gibi fiziksel semptomlar
  • Anormal Düşünce veya İnançlar: Gerçeklerden kopuk inançlar veya paranoid düşünceler

Eğer bunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, bir psikologla görüşmeniz faydalı olabilir. Ancak bu belirtiler her zaman bir psikolojik bozukluğu göstermez. Bazı durumlarda, stresli bir durumla başa çıkmaya çalışırken insanların hissettiği duygusal tepkiler normaldir. Psikolojik sorunlara dair belirtilerin sürekli olması veya sosyal, işlevsel ve kişisel yaşamınızı etkilemesi durumunda bir uzmanla konuşmanız gerekebilir.

Psikoloğa Neden Gidilir? Hangi Durumlarda Psikologla Görüşülür?

Psikoloğa başvurulmasının pek çok nedeni olabilir. Sıklıkla aldığımız ‘Psikolog Neye Bakar?’ sorusuna yanıt verecek olursak; insanlar genellikle, hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmak için psikologlardan yardım alırlar. Bazı durumlarda insanlar, zorlu yaşam olaylarına (örneğin; kayıp, ayrılık, hastalık, iş kaybı gibi) tepki olarak ruhsal sıkıntılar yaşayabilirler. Ayrıca, tanılanmış psikolojik bozuklukların terapisi de psikologların uzmanlık alanıdır. Genel olarak psikologlar, insanların duygusal ve zihinsel sağlıklarını korumalarına, iyileştirmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olurlar. Bu nedenle her zaman bir tanı almanız gerekmez. Bazen yalnızca kendinizi tanımayı amaçlamak, bir profesyonel ile yaşamınız hakkında konuşmak da gayet geçerli bir nedendir.

Psikolojik Destek Almalı mıyım?

Psikolojik destek almanız gerekip gerekmediği, yaşadığınız zorluklara ve psikolojik sağlığınızın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, herkesin zaman zaman psikolojik sağlık sorunları yaşaması normaldir ve profesyonel yardım almak, sorunlarınızı ele almanıza yardımcı olabilir. Bir psikolog veya terapistle çalışmak, duygusal sıkıntılarınızı anlama, zihinsel sağlığınızı geliştirme ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturma konusunda size yardımcı olabilir. Her zaman ciddi ve aşmakta zorlandığınız sorunlar yaşamanız gerekmez. Siz kendiniz için bu ihtiyacı hissediyorsanız, bu da gayet yeterli bir nedendir.

Terapi İşe Yarıyor mu? Neden Terapi Almalıyız?Terapist Nasıl Bulunur?

Terapi, birçok insan için oldukça etkili bir yöntemdir. Terapi sürecinde insanlar, psikolojik problemlerle ve stresli yaşam olaylarıyla baş edebilmeyi öğrenirler. Ayrıca terapi, kişilerin kendilerini daha iyi anlamalarına, duygularını yönetmelerine, ilişkilerini geliştirmelerine; yaşamlarında daha mutlu ve anlamlı bir yön bulmalarına yardımcı olabilir. Bir terapist bulmak için birkaç farklı yol vardır. Bazı insanlar özel bir klinikte terapistle görüşmeyi tercih edebilirken, kimileri devlet kurumlarına ulaşabiliyor kimileri de online terapiyi tercih ediyor. Terapist seçerken, özellikle uzmanlık alanı ve deneyimleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Terapistin önerileri, referansları ve danışan yorumları seçim yaparken faydalı olabilir. Bu noktada 400’den fazla uzmanı, farklı seans ücreti seçenekleri, danışan yorumları ve ücretsiz ön görüşme imkanıyla Evimdeki Psikolog terapist bulma sürecinizi kolaylaştırmayı önemsiyor. Sonuç olarak terapi, birçok insanın yaşamında olumlu bir değişiklik oluşturuyor. Terapiye başlamadan önce kişilerin hedeflerini belirlemeleri; ayrıca terapi seanslarına düzenli katılmaları ve terapi sürecinde açık ve dürüst olmaları faydalı olacaktır.

Tek Seansta Tedavi Mümkün müdür? Tedavi İçin Kaç Seans Gerekir?

Uzun süredir var olan sorunlar veya psikolojik rahatsızlıklar için tek bir seans yeterli olmayabilir. Çünkü bu tür sorunlar genellikle kişinin yaşam tarzı, düşünce kalıpları, duygusal tepkileri ve davranışları üzerinde karmaşık bir etkiye sahiptir. Biz uzmanlar yaşadığınız zorluğu anlayabilmek, ayrıntılı bir değerlendirme yapabilmek için dahi sıklıkla tek seanstan fazlasına ihtiyaç duyarız. Bu süre boyunca danışanımız ile sorunun kaynağına inmek, yaşam tarzı ve düşünce kalıplarını değiştirmek ve sağlıklı bir psikolojik duruma ulaşmak için gereken becerileri öğrenmek için terapi seanslarımıza devam ederiz. Sıklıkla karşılaştığımız “tek seansta panikatak tedavisi” gibi söylemleri panikatak terapisi ile çalışan bir uzman olarak gerçekçi bulmuyorum. Çünkü terapilerin ne kadar süreceği ve ne kadar sıklıkta yapılacağı, kişinin ihtiyaçlarına ve sorunlarının ciddiyetine göre değişebilir ve bir psikolog ya da psikiyatristin uzman görüşüne danışmak faydalı olabilir. Unutmayın, sizin bir süredir üstesinden gelmek için çabaladığınız sorunları bir profesyonel tek seansta ortadan kaldırabilecek bir sihirli değneğe sahip değildir.

En İyi Terapi Yöntemi Nedir?

En iyi terapi yöntemi, kişinin sorunlarına ve ihtiyaçlarına en uygun olan yöntemdir. Her bireyin farklı bir yaşam hikayesi, kişilik yapısı, deneyimleri ve sorunları olduğundan, terapi yaklaşımları da farklılık gösterir. Bu nedenle, en iyi terapi yöntemi, bireysel terapi sürecinde ortaya çıkar ve deneyimli bir terapistle iş birliği yapmak bu süreci daha etkili hale getirebilir.

İyi Bir Psikolog Nasıl Bulunur?

İyi bir psikolog bulmak, terapi sürecinde hedeflerinize ulaşabilmeniz için oldukça önemlidir. İşte iyi bir psikoloğu bulmak için bazı ipuçları: • İletişim Becerileri: İyi bir psikolog, iyi bir dinleyici olmalı ve duygusal olarak destekleyici bir ortam yaratabilmelidir. Terapi sürecinde size rahatlık hissi verebilmelidir. • Terapi Yaklaşımı: İyi bir psikolog, terapi yaklaşımını sizin ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilmelidir. Bu nedenle, psikolojik sorunlarınıza uygun bir terapi yaklaşımına sahip olduğunuzdan emin olmak için bu yaklaşımın size nasıl yardımcı olabileceğine dair sorular sorabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlayan bir uzman için iyi bir psikolog diyebiliriz. • Referanslar: Psikologların referanslarına bakarak, başka insanların deneyimlerini öğrenebilirsiniz. Bu nedenle, psikolog hakkında yapılan yorumlara ve eğitim geçmişine göz atabilirsiniz. • Gizlilik ve Güvenlik: İyi bir psikolog, gizlilik ve güvenlik konularına büyük önem vermelidir. • Ulaşılabilirlik: İyi bir psikoloğun ulaşılabilir olması önemlidir. Bu nedenle, randevu almak için kolayca ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. • Çalışma Alanları: Psikoloğunuzun çalışma alanları ile başvuru nedeninizin uyumlu olmasına dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Son olarak; Evimdeki Psikolog’da, ücretsiz ön görüşme özelliği olduğunu ve terapiye başlamaya karar vermeden önce terapistinize sorular sorabileceğinizi hatırlatırız.

Psikologla Görüşmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Amaçlarınızı Belirleyebilirsiniz: Görüşmeye başlamadan önce, hangi konuda yardım almak istediğinizi ve ne tür bir değişim istediğinizi belirleyin. Bu, terapistinizin size yardımcı olmak için en iyi yaklaşımı belirlemesine yardımcı olabilir.
  • Kendinizi Açmak İçin Cesaretlenin: Terapistinizle çalışırken, kendinizi açmanız önemlidir. Ne kadar çok bilgi paylaşırsanız, terapistinizin size yardımcı olmak için o kadar fazla materyal ve bilgiye sahip olması olasıdır.
  • Terapistinizin Deneyimini Kontrol Edebilirsiniz: Terapistinizin eğitimini, sertifikalarını ve deneyimini araştırın. Bu, terapistinizin size yardımcı olmak için gerekli olan araçlara sahip olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
  • Açık Fikirli Olun: Psikologlar farklı teorilere ve yaklaşımlara sahiptirler. Açık fikirli olmak, terapistinizin size önerdikleri teknikleri denemenizi ve farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlar.
  • Dürüst Olun: Terapistinizle çalışırken dürüst olmak, sizin en iyi sonucu elde etmenize yardımcı olacaktır. Terapistinizle açık ve dürüst bir iletişim kurmak, sürecin daha verimli olmasını sağlar.
  • Randevularınıza Hazırlanın: Randevularınıza hazırlanmak, daha verimli bir terapi sürecine yardımcı olabilir. Randevunuzda üzerinde çalışmak istediğiniz belirli konuları önceden düşünmek veya not almak, terapi sürecinizde size yardımcı olabilir.
  • Son Olarak: Bir psikologla görüşmeden önce bilmeniz gereken en önemli şey; bir profesyonelle karşı karşıya olduğunuzdur. Bu, yargılanmayacağınız ve eleştirilmeyeceğiniz anlamına gelmektedir.
  • Unutmayın: Terapi süreci; terapistiniz ile karşı karşıya değil, yan yana oturduğunuz bir süreçtir.

İlk Kez Psikologla Görüşmek; Ne Sorulur?

İlk görüşmeye genellikle size bir dizi soru sorarak ve terapi süreci hakkında bilgilendirme yaparak başlarız. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, sizin yaşamınızla ilgili daha iyi bir anlayışa sahip olmamıza ve uygun bir yol haritası çizebilmemize yardımcı olmaktadır. Aşağıdakiler, biz psikologların ilk görüşmede sorduğumuz yaygın sorulardan bazılarıdır:

  • Sizi buraya getiren şey(ler) nedir?
  • Hangi belirtiler veya problemlerle karşı karşıyasınız?
  • Ne zaman belirtileri/sorunları fark ettiniz ve ne kadar sıklıkla yaşıyorsunuz?
  • Bu yakınmalarınız hayatınızı nasıl etkiliyor? Hangi konularda sizi zorluyor?
  • Daha önce psikolojik bir destek aldınız mı? Aldıysanız nasıl bir deneyimdi?
  • Şu anda herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?
  • Sosyal ve kişisel yaşamınız nasıl? Aileniz ve arkadaşlarınızla nasıl bir ilişkiniz var? Kendinizle nasıl bir ilişkiniz var?
  • Çalışıyor musunuz? Çalışıyorsanız, iş yerinizde veya okulda nasıl bir durumdasınız?
  • Stres veya zorluk yaşadığınız durumlar nelerdir?
Bu sorulara ek olarak, zaman zaman ayrıntılı olarak tıbbi ve psikolojik geçmişinizle ilgili sorular da sorabiliriz. Bu sorular, sizin sağlık durumunuz ve yaşam tarzınız hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacaktır. Bunlar, yol haritamızı en uygun şekilde uyarlamak ve size yarar sağlayacak sonuçlara ulaşmak için sorduğumuz sorulardır.

Psikoterapi Nasıl Yapılır?

Psikoterapi, bir terapist ile bireysel veya grup terapisi şeklinde yapılan bir konuşma tedavisidir. Psikoterapinin nasıl yapılacağı, danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin kişisel tarzına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle psikoterapi, şu adımları içerir:

  • Değerlendirme: Terapist ilk olarak; kişinin tıbbi geçmişi, yaşadığı problemler, problemlerin geçmişi ve yaşam koşulları hakkında oldukça ayrıntılı bir değerlendirme yapar.
  • Hedef Belirleme: Danışanın hedefleri ve ihtiyaçlarına dayanarak terapi sürecindeki hedeflerinin belirlenmesi aşamasıdır.
  • Terapi Seansları: Genellikle 45 dakika ile bir saat arasında sürer ve danışanın ihtiyacına göre belirli bir sıklıkta tekrarlanır. Bu seanslarda danışanın sorunları, düşünceleri, duyguları ve davranışları ele alınır. Terapistin hangi terapi yaklaşımı ile çalıştığına göre değişse de genellikle terapistler danışanları ile yeni beceriler ve stratejiler edinme üzerinde çalışır.
  • Ev Ödevleri-Uygulamaları: Psikolog, bazen danışanın terapiden daha fazla yararlanması için ödevler, uygulamalar veya pratikler önerebilir.
  • Sonuç: Terapist veya psikolog, hastanın ilerlemesini değerlendirir ve terapinin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına karar verir.

Psikoterapi Kaç Yıl Sürer?

Psikoterapinin süresi, kişinin sorunlarının ciddiyetine, terapiye olan yanıtına, terapinin amacına ve terapiste bağlı olarak değişebilir. Bazı insanlar sadece birkaç seansta yardım alabilirken, diğerleri daha uzun bir terapi sürecine ihtiyaç duyabilir. Kısa vadeli psikoterapi yaklaşımları, genellikle 12-20 seanslık bir süreç içinde hedefe yönelik bir çözüme odaklanır. Daha uzun süreli terapiler, birkaç ay veya hatta yıllarca sürebilir ve bu yaklaşımlar genellikle derinlemesine psikolojik sorunlar veya kişisel gelişim hedefleri üzerine odaklanır. Terapinin süresi sadece terapistle yapılan değerlendirme sonrasında belirlenebilir.

Psikolog ile Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikologlar ve psikiyatristler, zihinsel ve psikolojik sağlık sorunları ile ilgili terapi hizmeti sağlayan profesyonellerdir. Ancak, aralarında önemli farklılıklar vardır. Psikologlar, psikoloji lisans veya yüksek lisans derecesi almış ve çoğunlukla bilişsel-davranışçı, psikodinamik, kabul-kararlılık, hümanistik, şema terapi gibi yaklaşımlar konusunda eğitilmişlerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesi mezunu ve psikiyatri uzmanlık eğitimi almıştır. Psikiyatristler, psikolojik sorunlar için ilaç tedavisi de reçete edebilirler. Psikiyatristler, terapiye yanıt vermeyen, dirençli zihinsel sorunları tedavi edebilen elektrokonvülsif terapi (ECT) veya transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) gibi ileri tedavi yöntemlerini uygulayabilirler. “Peki hangisine gidelim, hangisi daha iyi?” gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Bu noktada psikologlar ve psikiyatristler farklılıklara sahip olmalarına rağmen, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde birbirlerini tamamlayıcı rol oynarlar. Bu nedenle en iyi tedavi yöntemi, kişinin belirtilerine, şikayetlerine, yaşadığı problemlere, tercihlerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir.

Psikiyatriye Görünmek İleride Sorun Olur mu?Psikoloğa Gitmek Sicile İşler mi?

Evimdeki Psikolog’dan aldığınız hizmet için kısa ve net bir yanıtımız var: Sicile işlenmez

Hangi Durumlarda Psikiyatriste Görünmek Gerekir? Psikiyatrist ile Ne Konuşulur?

Psikiyatristler, psikolojik sorunları olan insanların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış tıbbi doktorlardır. Genel olarak, herhangi bir zihinsel sağlık sorunu yaşayan herkes, önce bir psikolog veya psikiyatristle görüşmelidir. Psikiyatristler ve psikologlar; psikolojik rahatsızlıklar özelinde uzmanlaşmışlardır ve uygun yöntemler önerebilirler. Bir psikiyatrist ile yaşadığınız zorlukları paylaşabilir ve bu zorlukların sizi nasıl etkilediğini, yaşamınızın hangi alanlarında bu etkileri fark ettiğinizi paylaşabilirsiniz. Psikiyatristinize sorular sorabilir, tedavi sürecinizden beklentilerinizi dürüstçe ve açıkça paylaşabilirsiniz.

Pedagog ve Psikolog Farkı Nedir?

Pedagoglar ve psikologlar, farklı alanlarda uzmanlaşmış iki farklı meslek grubudur. İşlevleri ve görevleri arasında bazı farklılıklar vardır: Pedagoglar, çocukların eğitimini ve öğrenme süreçlerini ele alır. Eğitimle ilgili konularda danışmanlık yapar, öğretim teknikleri ve stratejileri geliştirir, öğrencilerin öğrenme güçlükleri ile başa çıkmak için özel eğitim programları hazırlarlar. Psikologlar, duygu, düşünce ve davranışsal sorunlarla ilgilenir. Depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı ve diğer psikolojik rahatsızlıklar, ilişkisel problemler konusunda size yardımcı olabilirler. Özetle, pedagoglar eğitim ve öğrenme süreçleriyle ilgilenirken, psikologlar psikolojik sağlık ve davranışsal sorunlarla ilgilenir. Her iki meslek grubu da insanların gelişim ve iyileşmesine yardımcı olur, ancak farklı alanlarda uzmanlaşmışlardır.

Pedagog Kaç Yaş Grubuna Bakar?

Pedagoglar genellikle çocuklar ve gençlerle çalışır. Ancak, tam olarak hangi yaş aralığına odaklandıkları, özellikle çalıştıkları kurum veya kuruluşa bağlı olabilir. Pedagogların odaklandığı yaş aralığı, çalıştıkları alana ve eğitim seviyesine bağlı olarak farklılık gösterir.

Psikoterapist ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Psikoterapi, en genel anlamıyla psikolojik rahatsızlıklar ile çalışan ve psikolojik iyilik halini güçlendirmeyi hedefleyen tüm tekniklere ve yöntemlere verilen addır. Psikodinamik, şema terapi, bilişsel davranışçı terapi, varoluşçu terapi, aile terapisi, çift terapisi, grup terapisi, cinsel terapi, EMDR gibi birçok psikoterapi yöntemi vardır. Psikoterapist ise en basit haliyle, psikoterapi eğitimi almış ve psikoterapi yapma yetkisi kazanmış kişidir. Psikolog ise psikoloji lisans programından başarıyla mezun olmuş kişilerin kullanabileceği bir unvandır.

Psikodinamik Terapi Ne Kadar Sürer?

Psikodinamik terapinin süresi, bireyin ihtiyaçlarına, tedavi edilmesi gereken konulara ve ilerlemeye bağlı olarak değişebilir. Psikodinamik terapi genellikle, bireyin iç dünyasındaki çözülememiş konulara ve duygusal problemlere odaklanır ve bu nedenle uzun bir terapi süreci gerektirebilir. Tedavi süresi, bireyin konularını ele alma hızına ve terapiye ne kadar sık devam ettiğine bağlı olarak değişebilir. Psikodinamik terapinin süresi konusunda, terapistinizle konuşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Psikolojik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik problemlerin tedavisi, belirtilerin şiddeti ve türüne bağlı olarak değişebilir. Tedavi, bireyin özelliklerine ve hastalığının türüne göre değişebilir ve birçok durumda tedavi süreci uzun olabilir. Ancak, uygun tedavi ile birçok psikolojik hastalık yönetilebilir ve belirtiler azaltılabilir.

Psikolojik Danışman ve Psikolog Farkı Nedir?

Psikolojik danışmanlar, üniversitelerin eğitim fakültelerinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans programlarını tamamlamaktadırlar. Psikologlar ise üniversitelerin fen- edebiyat fakülteleri, insani bilimler fakültelerinde psikoloji lisans programlarını tamamlamaktadırlar. Psikolojik danışmanlar ve psikologlar; bireysel veya grup terapisi gibi konuşma terapileri kullanarak danışanların psikolojik sorunlarını ele alabilir, testler, anketler ve diğer değerlendirme araçlarını kullanarak da danışanların psikolojik sağlık durumlarını değerlendirebilirler.

Evimdeki Psikoloğa Nasıl Üye Olurum?

www.evimdekipsikolog.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Destek almak istediğiniz uzmandan ‘hemen seansa başla’ seçeneği ile rumuzunuzu ve telefon numaranızı girerek ardından ödemenizi gerçekleştirerek anında seansa başlayabilirsiniz. İleri tarihli bir randevu planlamak istediğiniz takdirde ‘randevu al’ seçeneğini seçerek, görüşme tarihinizi seçerek, ardından rumuzunuzu ve telefon numaranızı da girdikten sonra ödemenizi yaparak randevunuzu planlayabilirsiniz. Bu adımlar sizin üye olmanızı sağlayacaktır.

Hayatınızı tehdit eden bir durumdaysanız bu siteyi kullanmayınız.Yardıma mı ihtiyacınız var ?