Merhaba hocam benim 3 yaşında bir oğlum var ve aşırı temas bağımlısı yanımdan ayrılmıyor evin içinde bile sürekli yanımda. Gece ayrı odasında uyutuyorum sonra gece 3 4 gibi yanıma geliyor. Aşırı inatçılık var ne yapmam gerekiyor
Rumuz: AnneKategori: Ailemle İlgili Sorunlarım Var
Psikolog Gülhan Asya Yıldırım Cevabı:
Merhaba, oğlunuzun sizden ayrılmaya karşı bir kaygısı olabilir. Çocuklar doğdukları zaman bakım vereni ile arasında bir bağ vardır. İhtiyaçlarının karşılanma şekline göre de bağlanma türleri gerçekleştirirler. Kaygılı bağlanan çocuklar genellikle anneden ayrılma kalmak istemez, ondan ayrılınca çok tepki gösterir ve ağlarlar. Çocuktaki bu kaygı ortadan kalktığında anneden ayrılma konusunda hazır hale gelecektir çünkü annenin herhangi bir yere gittiğinde geri geleceğini bilir. İnatçılık bu yaş grubunda gözlemediğimiz bir şey bu konuya mı yoksa genel olarak mi inatçılık özelliği var o kısma da bakıyor olmak gerekir. Bu gibi durumlarda tutarlı olmak da fayda vardır. Çocuğunuzun iletişim kurarken göz teması kurmak önemlidir aynı zamanda fiziksel temasta önemlidir. Bağı kuvvetlendirir.
Ayrılıklara karşı hazırlamalısınız kaçarak, görünmeden çıkmaya çalışmak güven duygusunu
zedeler.
çocuğunuzun duygularına fark etmek ve ona tepki vermek önemlidir. Sadece üzüldüğünde
korktuğunda değil diğer duygularını fark etmek önemlidir.
bağlanma temelli oyunlar oynayabilirsiniz.
Güvenli ayrılma da güvenli bağlanma kadar önemlidir çocuğa bu ayrılığı terk edilme hissi
uyandırmayacak şekilde yapılmalıdır. Bu sürece annenin de hazır olması önemlidir.
Kısa süreli ayrılıklarla başlanabilir. Güvendiğiniz bir kişiye çocuğunda keyif alacağı ortam
sağlanarak bırakılmaya başlanabilir. Ayrılmadan önce ona durumu açıklamalı ve ona
geleceğinizi söyleyeceğiniz saate gelmelisiniz bu şekilde güven pekişecektir.
Bu çocuğunuzla geçirdiğiniz kaliteli vakit ve dikkat edeceğiniz durumlarla halledilecek bir durumdur. Bu sebeple kaygılanmanıza gerek yoktur. Kaygılı ebeveyn kaygılı çocuk demektir. Mutlu günler dilerim kendinize iyi bakın :)