Merhaba doktor bey bende aşırı evham ve kaygı durumu var ve bu dönem dönem hayatımı felç ediyor örneğin bir yakınım kalp krizi mi geçirdi ya bende geçirirsem kaygısı kafamdan aslı çıkmıyor dünya yansa umrumda olmuyor o kaygı hali çok mutsuz ediyor beni
Rumuz: MaliKategori: Yoğun Kaygılarım Var
Psikolog Selen Ak Cevabı:
Merhaba,
Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz. Günlük yaşamda kaygı duymak her ne kadar normal olsa da, dozunda bir aşırılık mevcutsa o zaman tıbbi bir hastalıktan söz edebiliriz. Anksiyete bozukluğunun belirtilerini azaltmak ve rahatsızlığı yönetmek için birçok tedavi alternatifi mevcuttur. Hangi tedavi yöntemine daha iyi cevap vereceğiniz, deneme-yanılma yoluyla saptanabilir.
Psikoterapi: Psikolojik danışmanlık ya da konuşma terapisi olarak bilinen psikoterapi, kaygı semptomlarınızı azaltmak için bir terapistle beraber süreci geçirmeyi içerir. Bu danışmanlık türünde duygularınızın, davranışlarınızı nasıl etkilediğine şahit olabilirsiniz. Psikoterapi, anksiyete bozukluğunuzu anlamanın ve yönetmenin yollarını öğrenmek için oldukça etkili bir tedavidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT): Bu psikoterapi türü size olumsuz ve sizde panik yaratan düşünceleri ve davranışları nasıl olumluya dönüştüreceğiniz kısmında size kılavuz olur. Sizde korku ve kaygı meydana getiren durumlara karşı endişe duymadan yaklaşmanın ve bunları yönetmenin yollarını öğreneceğiniz etkin bir tedavi yöntemidir.
Öz Güven Problemleri, İş Yaşam Dengesi, İletişim Problemleri, Stres Yönetimi, Özsaygı, Özşevkat, Bireysel/Yetişkin Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Ebeveyn Danışmanlığı