mutluluk

Birçok insan başarı korkusu, yalnızlık korkusu ya da mutluluk korkusu ile mücadele eder. Gerçekçi olmasa bile, bazen bilinçli olarak, bazı sebepler ve olumsuzluklar öne sürerek mutlu olmaktan sürekli kaçınıyoruz. Peki neden bunu yapıyoruz? Neden mutlu olmaktan korkuyor ve sürekli olumsuz olmaya çalışıyoruz?

Başarı ve Mutluluk Korkularının Kökeni

Olumsuz ya da depresif bir dünya görüşü genellikle iyi hissetme korkusunun köküdür. Doğrulama yanlılığı olarak adlandırılan psikolojik bir olgu vardır; insanların bilinçli olarak kendilerini ve dünya hakkındaki görüşlerini doğrulama isteği demektir.

Herkesin birbirine kötü davrandığı bir evde büyüdüğünüzde, dünyayı ve kendinizi negatif bir mercekle görmeniz muhtemeldir. Bu durum, kendiniz hakkında kötü hissetmenize neden olan veya dünyanın kötü bir yer olduğu konusundaki önyargınızı doğrulayan düşüncelere sarıldığınız anlamına gelir.

Negatif Olma Durumu İş Yerinde Sizi Nasıl Etkiler?

İş yerinizde, sürekli olarak başkalarının sizin arkanızdan konuştuğunu ya da size zarar vermek için planlar yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Sonuç olarak kimseye güvenemeyeceğinizi hissettiğiniz için içinize kapanacak ve iletişimi minimuma düşüreceksiniz.

Bu durum sizin sosyalleşmeniz yönünde çok büyük bir engeldir. Bu şekilde düşünmek yerine, kuşkulandığınız olay ya da kişileri yakından tanımaya çalışın. Yanılmış ya da abartmış olabileceğiniz yönleri bulmaya çabalayın. Durum sizin algıladığınızda çok farklı olabilir, bu ihtimali kaçırmayın.

İlişkilerdeki Mutluluk Korkusu

Kendilerine değer vermeyen kişilerin, onlara değer vermeyen insanlarla ilişkiler yaşadığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum oldukça yaygındır. Sevgiyi ve mutlu olmayı hak etmediğinizi düşünüyorsanız, bilinçsizce ve vicdansız davranan insanlara karşı korunmasız kalırsınız.

Benlik saygısı düşük olduğunda, size iyi davranan insanlarla karşılaştığınız zaman onları etrafınızdan uzaklaştırma ve zarar verme eğilimine gidebilirsiniz. Bu durumda mutlu hissetme korkusu size gardınızı indirmemenizi söyleyecektir.

Mutsuzluk Döngüsü

Kendinizi sürekli olarak mutsuz hissetme yönünde düşünürseniz, sonunda olaylar bir olumsuzluk döngüsü olarak karşınıza çıkacaktır. İnsanlara güvenmenin hayal kırıklığı oluşturacağı düşüncesi sizi sarabilir. Bu algılardan dolayı pek çok insan ilişkilerinde, işlerinde risk alma, yeni adımlar atma ve sonucunda mutlu olabilme korkusu yaşamaya devam eder.

Bu Döngü Nasıl Kırılır?

Başarı korkusu ya da mutluluk korkusu ile mücadele etmek istediğinizde, iyi bir terapist size kendi yolunuzu yeniden düşünmenizde yardımcı olabilir. Benlik saygısı üzerine kendinizi beslediğinizde ve kendinize saygı duyup daha fazla sevgi edindiğinizde, mutluluk ve başarı fırsatları neredeyse sihirli bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Aslında bu yeni bir mucize değildir, belki uzun zamandır oradadır, fakat siz bu yolda kendinizi yeniden tanımlamaya ve mutlulukları görmeye yeni başlarsınız.