Tartışma ve zihin sağlığı

Hepimiz, gündelik konuşmaları anlaşmazlıklara dönüştüren güçlü düşüncelere, beklentilere ve görüşlere sahibiz. Fakat, herkesin zihinsel sağlığına dair bir bakış açısı sunan farklı tartışma tarzına sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Bir argümana nasıl karşılık verdiğiniz hakkında düşünün. Karşı koymak için kullandığınız taktik ve stratejiler, duygusal ve zihinsel durumunuz hakkında çok şey söylüyor. Kendinize şunu soruyor olabilirsiniz: “Mücadele stratejim düşüncelerimi ve akıl sağlığımı nasıl ortaya koyuyor?”

Bu yazımızda, insanların bir tartışmaya girdiğinde kullandıkları tipik tartışma tarzlarının bir listesi verilmiştir. Bu taktikler kişiliğiniz ve duygusal durumunuz hakkında size mesajlar verebilir.

1-Kişisel Saldırılar

Araştırmalar, düşük benlik saygısı olan bireylerin, kendilerine daha çok güvenen meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında, diğerlerine karşı düşmanlık ve saldırganlık gösterme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Tartışılan bir konuya karşı, diğer insanın karakterine yönelik saldırılar, konuya bağlı kalmaktan ziyade, daha agresif veya verimsiz tavırlar… Karşınızdakinin karakteri hakkında bildiklerinizi ona karşı bir malzeme olarak kullanma eğiliminde iseniz, biraz durup düşünmeniz gerekiyor.

2-Yenilgiyi Kabul Etme

Birçok açıdan, kavga sırasında yenilgi ya da aldanmayı kabul edenler aynıdır. Her iki durumda da birey, akıl yürütmelerine bakılmaksızın kendi düşüncelerini açmaz.

Tartışmanızın geçersiz olduğuna dair korkunuz varsa, bir tartışmayı gerçekleştirmek için kendinizde yeterli gücü bulamıyorsanız, yenilgiyi kabul ediyorsunuz demektir. Her durumda yenilgiyi kabul etmek ya da umursanmadığını hissetmek, başkalarının düşüncelerinizi anlamakta zorlanabileceğini hissiyatına dönüşür.

Ayrıca bu durum, depresyonun ortak bir belirtisidir. Çünkü bu hissi yaşayan bireyler, genellikle duygusal enerjiye sahip olmadıkları için, tartışmalardan ziyade, sevgiyi ararlar. Daha fazla sevilmek ve kabul görmek için kayıtsız davranabilir veya yenilgiyi kabul edebilirler.

3-Sessiz Kalma

Bir argüman karşısında ya da şiddetli bir tartışmanın içinde genelde sessiz kalan taraf olabilirsiniz. “Neden bana hiçbir şey söylemiyorsun?” gibi bir soruya cevap vermek zorunda kalıyorsanız, bu durumun zihinsel sağlığınız açısından yorumunu bilmeye hakkınız var;

Bir tartışma patlak verdiğinde aktif bir dinleyici olmanız iyi bir durum olabilir. Özellikle karşınızdaki kişi, duygusal veya gürültülü olduğunda sessiz olmanın birçok yararı vardır. Eğer doğal eğiliminiz bir kavga sırasında sessiz kalmaksa, bu, akıl sağlığınızın bir göstergesi olarak görülebilir. Bir konuşmacı sakin kaldığında proaktif tartışmaların azalabileceğini ve çözümün ortaya çıkabileceğini öngörebiliriz.

Fakat, sessizliğin arka planına, yani yorumuna iyi odaklanmak gerekiyor. Sessiz kalıyor oluşunuz, sizi karşınızdaki kişiye karşı uzaklaştırıyor ya da nefrete sürüklüyor mu? Yoksa ortamın yatışmasından sonra kendinizi ifade etmeyi mi tercih ediyorsunuz?

4-Açıklık ve Dürüstlük

Olumlu bir zihinsel durumu gösteren, en sağlıklı tartışma biçimlerinden biri hem açıklığı hem de dürüstlüğü destekleyen bir tarz benimsemektir. Bu seçenek, tartışmaya konu olan her iki taraf için bir platform sunar.

Açık ve dürüst iletişim kuramayanlar, nasıl olacağını öğrenmeye ve pratik yapmaya çalışabilirler. Açık ve dürüst bir tartışma tarzı, genellikle her iki tarafı da tartışmanın sonunda en başarılı sonuçlara götürür.

Kendi Dengenizi Bulun!

Psikoloji, sağlıklı tartışmalara girmenin ilişkileriniz için faydalı olabileceğini gösterir. Yalnızca sert ve proaktif iletişimi içermeyen, aynı zamanda sağlıklı bir zihinsel durumu geliştiren yapıcı bir tartışma stili geliştirmek çok önemlidir. Kendinizi gözlemleyin ve en sağlıklı dengenizi bulun!