İlişkide tartışma

İlişkilerde tartışmalar kaçınılmazdır. Bir anlaşmazlık anında, en yumuşak cümlelerin, sevgi sözcüklerinin bile daha çok sinirlenmeye sebebiyet verdiğini görebilirsiniz. Tartışmanın ortasında “Seni Seviyorum” diyen bir eş pekala konuyu dağıtmakla suçlanabilir. Peki tüm bu gergin anları azaltmanın bir yolu var mı?
Tartışmada argümanların sürekli olarak değişmesi, en zor durumlardan bir tanesidir. Sıradan bir anlaşmazlığın bir anda 6 ay önce yapılmış başka bir davranışı gündeme getirdiğini görebilirsiniz. Bu durumda kontrolden çıkmış gibi hissetmeniz oldukça doğaldır. Bu tür anlarda anahtar davranış; eylemlerinizi kontrol altına almaktan geçer.

Giderek Artan Argümanlar İçin Öneriler;

Hareketlerini ve duygularını kontrol etmek, çok küçük ve anlamsız gibi görünen tartışma sebeplerini azaltabilir, hatta ortadan kaldırabilir. Peki kontrolü nasıl sağlayacaksınız?

1. Gerçek Anlamda Dinleyin!

Hayatımızın pek çok anında, sadece yanıt vermeye konsantre olduğumuz açık bir gerçek. Kişiliğe yönelik savunma gibi hissedilen anların çoğunda vereceğimiz yanıtlara odaklanır durumdayız. Düşüncelerimizi sürekli formalize ediyor, diğer kişi cümlesini tamamlayana kadar, fikrini çürütme yöntemlerini zihnimizde inşa ediyoruz. Duymak istediklerimizi duyuyor, yanıtlarımızda gerici davranıyoruz. Bu çok yorucu olan savaşı artık bırakın.
Daha iyi bir yol olan “gerçekten dinleme” alıştırmalarını deneyin. Odak noktalarını dağıtmayın, konuşurken karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakarak, gerçekten dinlemenin cevap verme telaşından daha önemli olduğunu ona hissettirin. İtirazdan önce anlamaya çalışın.

2. Açık Fikirli Olun!

Karşınızdaki kişiye fikrinizi değiştirmeye açık olma şansı verin. Haklı olduğunu düşüneceğiniz noktalarını bulun ve bunları ifade edin. Tartışmada bir kazananın olmayacağını, ikinizin de kısmen haklı olabileceğini düşünün.

3. Sesinizi Yükseltmeyin!

Sesinizi yükselttiğinizde tartışmadaki en zayıf halka haline gelirsiniz ve konu bir kontrol savaşına dönüşebilir. Unutmayın! Bağırırken söylediğiniz her söz, mantıksızlığa evrilecektir. İlişkinizin yara alma riski, sesinizin daha çok çıkıyor olmasından daha az önemli değildir.

4. Çözüm Arayın!

Tartışmaların bir çözüme bağlanmasını istiyorsanız, konuya bağlı kalın. Diğer başka şeyleri masaya yatırmayı tercih ediyorsanız, karşınızdaki kişiden bir adım daha uzaklaşacağınızı kabul ediyorsunuz demektir.

5. Nefes Alın!

Çok sinirlendiğiniz anlarda, derin bir nefes alarak 10’a kadar saymak sıkça tavsiye edilmektedir. Elbette bu durumun mantıklı bir sebebi var. Derin nefes almak zihninizi yeniden toplamak ve daha net düşünebilmek için size biraz daha süre verir. Bu kısa anda iyi bir dinleyici olmak gerekliliğini kendinize hatırlatın.
Sakin olmak için çaba sarf etmek kimimiz için son derece güç bir durumdur. Unutmayın ki sakin kalmayı başarmak; o anda yanlış anladığımız bir şeyden daha sonra pişman olacağımız şekilde bahsetmemizi engelleyecektir.