Panik Atak

İş Yerinde Gelen Panik Atak

Çoğu insan yaşadığı panik atak krizlerinin başkası tarafından fark edilmesini istemediği için evden çıkmak ve işe gitmek gibi hayatı sosyalleştiren en temel eylemlerden kaçınarak kendilerini sınırlandırırlar.

Sizde iş yerindeyken panik atak yaşamaktan korktuğunuz için işe gitmek istemiyorsanız, sizin için bazı önerilerimiz var.

Atak sırasında;

  1. Bedeniniz panik atağın geleceğine dair ufak da olsa size ipuçları verir. Şiddetli olmayan gerginlik, ellerde minik kaşıntı ya da uyuşma, ruh halindeki enerji düşüklüğü, karın ağrısı, baş ağrısı gibi.. bu ip uçlarını fark etmeye çalışın. Yani kendi atak anınızı tanıyın, tanımlayın..
  2. Panik atak başladığında değil, atak geleceğine dair korkularınız başladığı anda her ne işle meşgulseniz bir an önce bırakın ve yalnız kalabileceğiniz, güvende hissedeceğiniz bir mekana geçin. İş yeri tuvaleti, mutfak ya da balkon gibi mekanlar olabilir.
  3. Ani hareketler ya da hareketlerdeki hızlanma panik halini besleyerek sizi atağa yaklaştırır. Bu sebeple ani hareketlerden kaçınıp yürümek, oturmak hatta nefes almak gibi eylemleri yavaşlatın.
  4. Güvende hissettiğiniz ve yalnız olduğunuz anda gözleriniz kapalı bir şekilde elleriniz karnınızdayken burnunuzdan nefes alın ve nefes alırken göğsünüzü değil karnınızı şişirmeye çalışın. Karından nefes aldığınızda diyaframı kullanacağınız için kalbiniz dinlenecek ve kalp atışlarınızın hızlanmasını engellemiş olacaksınız.
  5. Nefes alırken bir yandan da yaşadığınız ya da yaşayacağınız atağın sizin herhangi bir hatanızdan kaynaklanmadığını kendinize hatırlatın. “Bu bir panik bozukluk belirtisi ve her an gelebilir. Ben yanlış bir şey yapmadım.” diyerek kendinize telkin vermeyi unutmayın.
  6. Artık kendinizi güvende hissettiğiniz bir yerdesiniz. Burada hiç kimse size zarar veremez ve korkacak bir durum yok. Herkes gibi iş yerindesiniz ve çalışıyorsunuz.
  7. Sıra geçmiş deneyimleri hatırlamaya geldi. Daha önce yaşadığınız atakları hatırlayın, hepsi benzer şekillerde başladı, yaşandı ve geçti. O halde şuan yaşadığınız gerginlikte geçecek. Geçmesi için zaman tanıyın.
  8. Bunları düşündükten sonra tekrar nefes almaya odaklanın.
  9. Tüm bu çabaya rağmen hala çok gergin ve atak halinde hissediyorsanız ve işe devam edemeyeceğinizi düşünüyorsanız eve gitmek için izin almaktan çekinmeyin.  Unutmayın beden sağlığı ruh sağlığı ile ilgilidir. Ruhunuz iyi değilse bedeniniz hayata devam edemeyebilir.
  10. Ve panik atak geçtiğinde bununla mücadele ettiğiniz için kendinizi kutlayın. Her şey bittikten sonraki rahatlık hissine odaklanarak bu anı unutmayın.
  11. Bu rahatlık hissini her gerginlik yaşadığınızda zihninize ve bedeninize hatırlatın.

Her şeye rağmen hala kendinizi kötü hissediyorsanız online psikologlarımızdan anında destek alabileceğinizi unutmayın.