pasif agresif

Pasif Agresiflik; öfkeyi görünüşte düşmanca olmayan bir şekilde ifade etmenin bir yolu, gizli duyguları belirtmenin kasıtlı ve maskeleşmiş bir şeklidir. Bu durum, rahatsızlık verici bakışlardan ve sahte övgülerden daha fazlasını kapsayan bir davranıştır. Başka bir kişiye karşı olan gizli öfkeyi ortaya koymak için tasarlanmış bir dizi eylemlerdir.

İnsanları Pasif Agresif Yapan Etken Nedir?

Pasif agresif davranış, pek çok farklı şekilde ifade edilse de (alaycılık, sessiz baskı, lakap takma), aynı köklere sahiptir: Derinlerde yatan bir korku, doğrudan çatışmadan kaçınma, güçsüzlük ve çaresizlik hissi.

Bu tip davranışların nedenlerinden bir tanesi öfke korkusudur. Bir çoğumuz yetişirken öfkeyi uygunsuz bir şekilde ifade etmenin kötü olduğunu öğreniriz. Pasif agresif kişi de öfkeyi ifade etmenin kötü olduğunu ve öfke duymanın onu kötü bir insan yaptığını öğrendi.

Bu yüzden en kuvvetli sebeplerden bir diğeri yetiştirilme tarzıdır. Kendini ifade etmenin yasak olduğu bir ortamda ebeveynlerin aşırı derecede kontrolü ile yetişen çocuklar öfke ve düşmanlık duygularını ifade etmenin başka yollarını öğrenmek zorunda kalıyor. Aileye bağlı oldukları için, onların dediği gibi davranmazlarsa cezalandırılıyorlar. Bu nedenle, ebeveynlerine gizlice saldırıyor ve bu davranışı yetişkinliğe dönüştürüyorlar.

Pasif agresif davranışları tanımlayan bazı örnekler;

  • Çatışma içinde olunan birisiyle konuyu konuşmak yerine aşırı sessiz ya da sinirli davranmak
  • Olumsuz duyguların, hatta düşmanca hislerin dengesiz eylemlerle yansıtılması
  • Başkalarının ilişkilerini bilerek ya da bilmeyerek sabote etmek
  • Başkalarını sürekli olarak suçlamak
  • İyiliği ve sevgiyi ceza amaçlı esirgemek
  • Duygusal taciz boyutunda manipülatif davranışlar sergilemek
  • Üstü kapalı hakaretler ve huysuz davranışlarda bulunmak

Pasif Agresif Davranışlarınızı Nasıl Durdurabilirsiniz?

Öfkenizi pasif agresif davranışlarla ifade eden birisini gördüğünüzde ya da kendinizde bu tarz rahatsızlık verici davranışlar gözlemlediğinizde önemli bir farkındalık anındasınız demektir. İnsanlarla sürdürdüğünüz bu iletişim tarzını ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve etkili bir ilişki kurmayı düşünebilirsiniz:

1-Davranışızlarınızı Tanımak

İletişim kurduğunuz kişiler, onların hoşuna gitmeyecek fakat dikkat çekici tavırlarınıza ve cümlelerinize alıştılar mı? Bunun farkında olup, pasif agresif verdiğiniz tepkileri tanımlamanız ve sağlıksız kurulan bu ilginin girdabından çıkmanıza yarayacaktır.

2-Davranışınızın Neden Değişmesi Gerektiğini Anlamak

Pasif saldırganlığın, sadece pasif olduğu için daha az saldırgan olmadığını fark etmek önemlidir. Esasen, pasif agresiflik dolaylı bir saldırganlık biçimidir – daha hafif değildir.

3-Kendinize Zaman Vermek

Kendi davranışlarınızı tanımak ve onları anlamak, değişime yönelik iyi bir ilk adımdır; ancak kalıplarınızı ve tepkilerinizi değiştirmek biraz zaman alabilir.

4-Kızgınlığın Normal Olduğunu Fark Etmek

Olumlu bir insan olabilirsiniz ve hala genellikle negatif olarak etiketlediğimiz duyguları hissedebilirsiniz. Başkalarının davranışına tepki olarak öfke hissederken; sevgi dolu bir kız arkadaş, erkek arkadaş, anne, baba, oğul veya kız olabilirsiniz. Alışkanlıklarınızın dönüşmesi vakit alabilir.

5-İddialı Olabilirsiniz; Agresif Değil

Durumları net bir şekilde açıklamalı, görüşleriniz hakkında açık olmalısınız. Karşınızdaki kişinin davranışının etkisini açık ifadelerde belirtmesine izin vermelisiniz.

6-Yüzleşmeye Açık Olmak!

İhtiyaçlarınızı ifade etmek potansiyel çatışmalara yol açabilir; ancak bu her zaman kötü bir durum değildir. Akla ilk gelen şey olmasa bile, yüzleşmenin doğrudan iletişim ve saygılı bir tutum olabileceğini unutmamalısınız.

Pasif saldırgan davranışlardan kaçınmak, sessizliğe bürünmüş öfkenizi kırarak, içinizdeki bu boşluğu kapatmayı gerektirir. İhtiyaçlarınızı ifade etmek istediğinizde, başkaları tarafından reddedilme korkusundan, umursanmayacak olma tehdidinden kendinizi uzaklaştırmalısınız. Bu tip durumlarda ne kadar az korkunuz varsa, doğrudan rahat ve sağlıklı bir iletişim kurmaya o kadar yakınsınız demektir.

Olumsuz davranışlarınızı önemli ve geçerli bir şekilde tedavi etmeye başladığınızda ve bunun ne kadar iyi olduğunu hissettiğinizde, hayatı daha büyük bir heyecanla karşılamaya başlayacaksınız.

Kaynak