Cinsel fanteziler, daha fazla tatmin elde etmek için gerekli olan düşünsel, imgesel ve davranışsal senaryolardır. Cinsel fantezilere genel anlamda baktığımız zaman yaşam ve zevk doyumumuzu daha iyi ve daha yüksek bir düzeye çıkarmak için var oldukları söylenebilir. Aynı zamanda, bu fanteziler eyleme dökülmek zorunda değildir, sadece düşüncede deneyimlenebilir.

Cinsel fantezi dünyası, hayal gücü kadar geniş olabilir. Bir kişi kendi fantezi dünyasını keşfettiğinde, cinsel haz dünyasını da keşfeder diyebiliriz. Böyle bir durum, duyulan tatmini kademeli olarak artırabilir. Cinsel fanteziler hem bireysel olarak hem de çiftler arasında olabilir. Tekdüze bir ilişkiye renk katabilir, çiftler arasındaki uyumu artırabilir, çiftlerin birbirini daha iyi tanımasına yardımcı olabilir ve iletişimi güçlendirebilir. Cinsel fantezilerin bu gibi yararları olabilmekle birlikte bazı durumlarda cinsel fanteziler bu kadar masum ve yararlı değildir.

Genel olarak, bulgular cinsel fantezi kurmanın evrensel bir fenomen olduğunu ve kendi başına psikolojik rahatsızlıklar ile ilişkilendirilmesine gerek olmadığını göstermektedir. Baktığımız zaman; cinsel fanteziler en basit haliyle karşı taraf için rahatsız edici bir hal aldığında işte o zaman tehlikeli hale geldiğini söylemek doğru olacaktır. Bununla birlikte bu fanteziler bireysel olarak yaşam kalitesini bozmaya başladıysa ya da aşırı bir uğraş haline geldiyse yine tehlike çizgisini aşmaya başladıkları söylenebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise kişi bu düşünceleri kontrol etmekte zorlanıyor ve harekete geçme dürtüsünü kontrol edemiyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. 

Hayal gücü sınır tanımaz ve insanın hayal gücü ifade edilmedikçe de bilinmesi pek mümkün değildir işte bu noktada cinsel fanteziler kişiye ait sırlar barındırabilir. Kişinin cinsel fantezilerinin incelenmesi bu nedenle önem taşımaktadır. Cinsel fantezi dünyası sınırları aşarsa bireyin iç dünyasında da tehlike yaratabilir. Örneğin, porno bağımlılığı, cinsel uyaran nesneleri aramak kişinin işlevlerine ve yaşam kalitesine zarar verebilmektedir. Bununla birlikte karşı tarafı rahatsız eden veya hukuki sorunlara neden olan düşüncelerin kontrolünü kaybetmeye başlarsanız, bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

İlişkide Güven Sorunu Belirtileri ve Çözümü

Cinsek Fantezi ve Cinsel Parafilinin Farkı Nedir?

Cinsel fanteziler, fanteziden ziyade sapkınlık haline gelen cinsel parafili ile karıştırılmamalıdır. Cinsel fanteziler normal ilişkinin bir parçası olsa da parafili yani cinsel sapkınlıklar, normal cinsel ilişkiden sapmayı belirtmek için kullanılan bir terimdir.

Parafili, bir kişinin genellikle alışılmadık cinsel uyaranlarla uyarılmasıdır. Bilinmeyen nesneler, fanteziler ve olaylar karşısında kişi orgazm aşamasına gelmektedir. Cinsel aktivitenin parafili olabilmesi için uzun bir süre boyunca ve tekrar tekrar gerçekleşmesi gerekir. Ara sıra olan cinsel fanteziler bir parafili olarak kabul edilmez.

Cinsel aktivitenin parafili sayılabilmesi için; cinsel aktivite için uygun olmayan nesneleri (eşyalar vb.) kullanmak, cinsel nesne olarak farklı vücut bölgelerini (ayak, oral ve anal seks vb.) kullanmak, dış etkenler, sadomazoşizm vb. durumların olması gerekir. Bu olguların yanı sıra literatüre her geçen gün yeni cinsel sapma tanımları eklenmekte ve oldukça sık rastlanmaktadır. Ölülere karşı duyulan cinsel zevk (nekrofili), hayvanlara karşı cinsel zevk (zoofili), yiyeceklere karşı duyulan cinsel zevk (cytophilia), kana karşı duyulan cinsel zevk (hematolagnia) bunlardan bazılarıdır.

Parafilinin nedenleri ve tedavisi hakkında kapsamlı bir literatür taraması olmadığı ve bu konuda eksikliğin olduğu görülmektedir. Bunun nedeni, parafililerin sosyal açıdan sapkın olarak nitelendirilmesi olduğu belirtilmiştir. Bu durumun da beraberinde parafili hastası olan bir kişinin bunu açıklamaktan ve tedavi görmekten çekinmesine neden olduğu söylenebilir.

Cinsel fanteziler geçici olup kişinin tüm cinsel hayatını şekillendirmezken, cinsel sapkınlıklar (parafili) ömür boyu sürer ve kişinin cinsel eylemlerine bakıldığında ise bunların cinsel sapkınlıkların idaresinde olduğu söylenebilir. Parafili olan bir kişi, ancak takıntılı olduğu bir nesne, durum ya da aktivite tarafından uyarılabilir. Cinsel sapkınlığı olan kişiler o saplantısı olmadan cinsel ilişkiye giremezler. Öyle ki bu tip biri için en önemli şey saplantı duyulan nesne, durum vb. kendisidir. 

Cinsel Fanteziler Zararlı Mıdır?

Fanteziler, fantezi dünyasında kaldıkları ve kendilerine, partnerlerine veya topluma zarar vermedikleri sürece sorun yaratmazlar. Cinsel heyecan, zevk ve orgazma ulaşmak için cinsel fanteziler şart ise cinsel sapkınlıktan söz edilebilir. Başka bir deyişle, bir durumun, nesnenin veya fantezinin sapkın olarak kabul edilmesi için tekrarlayıcı, ısrarcı ve cinsel uyarı üretmeye zorlanmış olması gerekir. Cinsel fanteziler zararsız olmakla birlikte belirttiğimiz gibi her zaman bu durum böyle olmayabilir yani cinsel fanteziler her zaman sağlıklıdır denemez. Fantezi dünyasının sınırları yoktur, davranışlarımızın sınırları vardır. Kısacası hayal dünyası gerçek dünyamızı olumsuz etkilemeye başlayınca tehlike sınırlarının aşılmaya başlandığını söylemek yerinde olacaktır.

Klinik Psikolog Ahmet Vefa Çetin

Kaynaklar:

İncesu, C. (2004). Cinsel işlevler ve cinsel işlev bozuklukları. Bakırköy ruh sağlığı ve sinir hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesi, İstanbul

Knafo, D., & Jaffe, Y. (1984). Sexual fantasizing in males and females. Journal of Research in Personality18(4), 451-462.

Parafililer ve DSM’lerdeki Seyri. OPUS International Journal of Society Researches9(16), 1285-1306.

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders, (Fifth Edition; DSM-V). Washington, DC: Author.