Ebeveyn depresyonu

Eğer çocuğunuz varsa, çocuk yetiştirmenin değişik zamanlarda size nasıl zorluklar sunduğunu çok iyi biliyorsunuzdur. Bu durum zihinsel rahatsızlığı olan ebeveynleri çok daha fazla zorlar. Ebeveyn depresyonu konusu bu anlamda üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Depresif bir ebeveyn çocuğun ruhuna da zarar verecektir. Yeni problemlerle beraber ebeveyn depresyonuna bağlı stresler daha da büyüdüğünde olaylar karmaşık bir hal alır. Böylece, bu durum tüm aile fertleri için uzun süreli negatif sonuçları olan, ciddi bir krize dönüşebilir.

Ebeveyn Depresyonunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Uzmanlar tarafından yapılan gözlemler, depresyonla mücadele eden ebeveynlerde bu görevin onlar için ne kadar zorlaştığını göstermektedir. American Medical Association dergisinde yayınlanan bir çalışma durumu şöyle açıklamaktadır: “Ebeveyn depresyonu, çocuklukta kaygı, yıkıcı davranış bozuklukları ve majör depresif bozukluk oluşumunda, hızla artan risk faktörleri arasındadır.”

Depresif ebeveynleri olan çocuklarda, sadece zihinsel bir hastalık için genetik risk oluşmakla kalmaz, aynı zamanda ebeveynin depresif semptomları çocuk için ekstra çevresel stres yaratır.

Çocuklar stresli ve gidişatı belirsiz ortamlarda büyüdüklerinde, kendi davranışsal veya duygusal sorunlarını geliştirirler. Meydan okuma, anksiyete veya depresyon bunlardan bazılarıdır. Çocuğun davranışının iyileşmesini beklemeden önce ebeveynleri ile ilgili sorunları ele almalıyız.

Ebeveynlikte Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Depresyon karmaşık bir zihinsel rahatsızlıktır ve herkesin deneyimi bir diğerinden farklılık gösterir. Bir ebeveynin sahip olduğu depresyonun çocuğa ve aileye olan etkisi, çözümlerin nerede olduğunun sinyalini verebilir.

İlişki Bağının Kopması

Aileler hayatlarında düşük enerji, mutluluk eksikliği ve sosyalleşmeyle ilgili sorunlar yaşadıklarında çocuklarıyla tam olarak meşgul olamazlar. Hatta bir çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına bile enerji kaybı yaşarlar. Bu durumun bir sonucu olarak, çocuklar ebeveynleriyle iletişim kurmanın zor olduğunu gördüklerinde kendi başlarına olmayı öğrenirler.

Başa Çıkma Becerilerinde Depresyonun Etkisi

Çocuklar anne ve babanınkinden farklı başa çıkma mekanizmaları öğrenirler. Bu nedenle her iki ebeveyndeki depresyon, çocuğun stresi nasıl ele aldığını etkiler. Araştırmalar, annelerin çoğunlukla sakinleştirici bir eğilimde olduğunu ve çocuğun üzgün olduğu zaman ona destek sağladığını öne sürer. Öte yandan, babalar daha iddialı ve aktif başa çıkma stratejilerini teşvik etme eğilimindedir.

Bu nedenle, bir çocuğun bir sorunla baş etme becerisi, hangi ebeveynin depresyona uğradığına bağlı olarak değişebilir, ancak çocuğun üzerindeki olumsuz etkisi kalır.

Suçluluk Duygusunun Artması

Depresyondan muzdarip aileler, genellikle semptomlarının ebeveynliklerini etkilediğini bilir, ancak çocuklarının ihtiyaç duydukları şeyleri yapmakta çok zorlanırlar.

Bu faktörler, ebeveynin yeteneklerine olan güvenini daha da sarsan bir suçluluk ve öz eleştiri döngüsüne dönüşür. Sürekli kendilerini suçlar duruma gelirler. Aslında araştırmalar, bir ebeveyn olarak daha iyi hissetmenin, kişinin depresif semptomlarını azaltabileceğini açıklamaktadır.

Depresyonlu Ebeveynler Ne Yapmalı?

1-Kendiniz İçin Profesyonel Yardım Alın

Bir profesyonel, tipik çocukluk davranışını, depresif semptomlarınızın bu davranışı nasıl etkileyebileceğini ve sizin için en iyi ebeveynlik stilini nasıl geliştireceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

2-Çocuğunuz İçin Yardım Alın

Çocuğun yaşadıklarını anlayan eğitimli bir yetişkin, bir ebeveynin zihinsel rahatsızlığı olduğunda çocukların sıkıntılarının çoğunu hafifletebilir. Terapi, çocuğun davranışsal ve duygusal sorunlarını iyileştirebilir, ebeveyn depresyonunu daha da kötüleştiren olumsuz döngüleri kırabilir.

3-Küçük Şeylerden Mutluluk Duyun

Bazen depresyonda olmak, anı yaşamak için çok bunalmış olmak demektir. Ancak çocuklar her zaman anda yaşarlar. Kendiniz ve çocuğunuz için profesyonel yardım alırken, birlikte paylaşabileceğiniz küçük sevinçleri arayın. 10 dakikalık bir oyun, sevdiğiniz bir yiyecek veya dışarıda hızlı bir yürüyüş, sizin için şaşırtıcı etkiler yaratabilir.

4-Kendinize Yardım Etmek İçin Yollar Düşünün

Eğer depresyon ile mücadele ediyorsanız, yaşam gün be gün daha ezici hale gelebilir, özellikle de çocukların refahı için sorumlu iseniz. Depresif semptomlar uygun tedaviye ihtiyaç duyarlar.  Sizin için hangi yöntemin uygun olacağı konusunda araştırın, tartın ve yola koyulun!

Kaynak