Tatlıya olan merakınız aşırı ölçüde arttıysa ve tüm yönleriyle yaz aylarının bitişinden nefret eden biriyseniz muhtemelen Eylül Korkularını çoktan deneyimlediniz.

Her Pazar akşam saat 7 civarında hissedilen Pazar günü korkularından farklı olarak, Eylül Bunalımı sizi sadece yılda bir kez, sonbaharda tuzağına düşürür. Eylül ayında yoğun olarak hissedilenler arasında hayatımızda korkutucu ve tükenmiş bir şeylerin varlığı algısı yer alır. Bu ortak ve kesin duygu durumu, Green Day grubunun ödüllü albümünde yer alan “Eylül Bittiğinde Beni Uyandır” şarkısına Grammy’de başarıyı yakalatmıştır.

Eylül Bunalımı, tatil sonrası okula başlayanlar, ev işlerine ve iş hayatına geri dönenler için bir gerçek. Bunun yanında kesintisiz bütün yıl çalışan bireylerin Eylül bunalımına bağışıklıkları olmadığını görüyoruz.

Tam zamanlı ofislerde dahi yaz ayları sonbahar ve kış aylarına kıyasla daha kolay geçer. Yaz aylarının Cuma gününde 3 günlük bir tatil için izin almanız daha rahat olabilir. Yaz mevsimi algısı sıçrama yaptığı anlarda, işler birden daha rahat bir hal alır. Ancak, yaz sonsuza kadar sürmez ve bu büyülü aylar bitince farklı hissetmeye başlarsınız, bazen de tanımlayamazsınız.

Eylül Bunalımı İle Başa Çıkmak

Eylül Korkuları sizi tam olarak halsiz bırakmadan önce, şu 4 adımı hayata geçirin!

  1. Sonbaharın Güzelliklerini Hatırlayın

Sonbahar aylarında sizi mutlu eden şeyler üzerine düşünün. Yerlere düşmüş sonbahar yapraklarının çıtırtısı, bağ bozumları, özlediğiniz yeni meyveler, daha serin ve daha az terletici bir hava, evinizde ince bir örtüye sarılmanın verdiği rahatlama ve kendi dünyanıza sarılma hissi, kısacası sizi mutlu edebilecek bütün küçük ayrıntıları zihninize hatırlatın. Gezmek, görmek, tatmak ve hayata geçirmek istediğiniz küçük ve büyük planlarınıza dair bir etkinlik takvimi ve yapacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Bu heyecanların bir araya geldiklerinde, yazın bitişine dair olan üzüntünüzü nasıl pozitif enerjiye çevirdiğini göreceksiniz.

  1. İleriye Dönük Planlar Yapın

Korkularınızı heyecana dönüştürmek için bir diğer yöntem ise ileriye dönük planlar yapmak! Sonhabar aylarında gerçekleştireceğiniz aktiviteler planlamak, size hevesli ve meraklı hissetmeniz için bir neden verecektir. Eğer kendinizi daha rahat hissediyorsanız, planladığınız şeyleri ve ne kadar eğlenceli olacağını kendinize hatırlatan paylaşımlar yapabilir ve planlarınızı görselleştirebilirsiniz. Ve unutmayın, yazmak ve paylaşmak her zaman iyi hissettirir. Yaz havaları ve plajlar olmasa bile seçenekler her zaman sonsuzdur.

  1. Kendinize Yeni Değişim Alanları Belirleyin

Yeni bir saç kesimi ve boyası denemek, gardrobunuzda değişiklikler yapmak, okul alışverişi yapmak, iş yerinizde masa düzenlemesine gitmek sizin için küçük ve etkili değişimler olabilir. Çalışma ortamınızda gerekli ışık ihtiyacının karşılanması, gün boyu güneş ışığıyla temasın maksimumda olabileceği aktiviteler yapmak (sabah saatlerinde yürüyüşler) önemli değişimlerdir. Ayrıca yeni dönemde kendinizi yeni çalışma sistemleri öğrenmeye adayabilirsiniz. Alanınızda kendinizi nasıl geliştireceğinize dair her zaman yaptığınızdan farklı bir yöntem denemek size tahmin ettiğinizden daha yoğun bir enerji getirecektir! Üretken olmak için yeni arayışlarda bulunmak etkili bir değişimin en güzel parçasıdır.

  1. İç Görünüzü Geliştirerek Kendinizi Tanıyın

Hissettiğiniz duyguları tanımlamaya ve onları yaşamaya odaklanın. Duygu ve düşüncelerinizi bastırmak, size bu aylarda daha zararlı etkileriyle geri dönecektir. Güvenilir bir arkadaşınızla ya da aile üyenizle hislerinizi paylaşın, paylaşmanın gücüne inanın.

Yazın! Düşüncelerinizi kağıda dökmek, ruh halinizi takip etmek, hayatınızdaki değerleri ve geri kalan her şeyi yazmak sizi çok rahatlatacaktır. Ekstra uzun banyolar yapın, yalnız kalın ve kendinizi dinleyin, vücudunuzu egzersizlere alıştırın, kendinizle daha çok konuşun ve hayatınızı anlamlandırın.

Kaynak