Online Terapi Nedir

Psikolojik Destek

Psikolojik destek; en genel tanımıyla yaşamlarında zor bir dönemden geçen, mental sağlık sorunları olan ya da çeşitli psikolojik problemler nedeniyle desteğe ihtiyaç duyan kişilere bu alanda özel eğitim almış uzman psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından sunulan destek hizmetleridir.

Teknoloji dünyasında yaşanan hızlı dönüşümle birlikte online psikolog, online psikolojik destek gibi kavramları da sıkça duyar olduk. Çeşitli mecralarda online terapi, e-terapi, teleterapi gibi isimlerle de adlandırılan online psikolojik destek hizmetleri; ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların danışanlarıyla internet, telefon, mail, mesajlaşma servisleri gibi telekominikasyon araçları aracılığıyla iletişim kurmalarına ve psikolojik destek seansları gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor. Lisans eğitimini üniversitelerin psikoloji bölümlerinde tamamlamış, psikolojik destek hizmetlerini bu tür mecralar aracılığıyla gerçekleştiren uzmanlara da online psikolog deniyor.

Günümüzde mental sağlık alanında yapılan birçok araştırma psikolojik desteğin yaşamda karşılaştığımız zorluklarla başa çıkabilmenin en iyi yollarından biri olduğunu kanıtlamıştır. Hepimiz zaman zaman yaşamın karşımıza çıkarttığı, istenmeyen olay ya da durumlarla başa çıkmakta zorlandığımızı hissederiz. Bu tür zamanlarda bir ruh sağlığı uzmanından psikolojik destek almak, yalnızca yüzeysel olarak değil altta yatan, kendi başımıza çözümleyemediğimiz sorunları da çözebilmemize yardımcı olarak bu zorlu zamanlarla başa çıkabilmenin en doğal ve ilaçsız yoludur.

Online Terapinin Kısa Tarihi 

Her ne kadar günümüzde bu alanda çalışan uzmanlar tarafından bile fazla bilinmese de psikologların, psikiyatristlerin ve mental sağlık alanında çalışan uzmanların hastalarına uzaktan destek verme uygulamalarının ilk ortaya çıkışı 1900’lü yılların başına kadar uzanıyor. Örneğin, modern psikiyatrinin kurucularından kabul edilen Freud ve meslektaşlarının hastalarıyla iletişimi sürdürebilmek için sıklıkla o dönemin iletişim yöntemi olan mektupları kullandıkları modern psikiyatri tarihinin dikkat geçen gerçeklerinden biridir. Dönemin koşulları gereği alıcılarına ulaşması günler hatta haftalar süren mektup iletişiminin “terapi” olarak kabul edilebilmesi tartışılır olsa da altta yatan ana ihtiyaç son derece açık; hastaların psikolojik desteğe, yönlendirmeye, geri bildirime ihtiyaçları vardı ve gerektiğinde bu destek posta servisiyle bile sağlanabiliyordu.

Telefonun icadını takip eden sürede ses ileti servislerinin artmasıyla uzaktan terapi uygulamalarında da yeni bir döneme girildi. Telefonun psikolojik müdehaleler için kullanılması 1900’lü yılların başlarına kadar uzansa da telefon ile psikolojik destek verilebilmesine olanak sağlayan servislerin popüler hale gelmesi yirminci yüzyılın ikinci yarısına tekabül ediyor. 2 Kasım 1953 tarihinde İngiltere’de intihara meyilli kişiler için kurulan “999” hattına gelen ilk telefon ile ünlü yardım kuruluşu “Samaritans” ın hizmetleri de resmi olarak başlamış kabul edilmektedir. 1950’li yıllardan itibaren telefon yardım hatlarının kullanımının artması günümüzde “tele-psikoterapi” olarak adlandırılan, psikoterapi hizmetlerinin profesyonel olarak telefon yoluyla gerçekleşmesine de altyapı sağlamıştır.İngiliz Ulusal Psikoterapi ve Danışmanlık derneği (BACP) 1994 yılından beri telefon ile psikoterapi yetkinliğini ulusal mesleki yeterlilik sürecinin bir parçası olarak kabul etmektedir.

“Ezra amcaya sor”

İnternetin psikoterapi uygulamalarında kullanılması 1972 yılına, yani internetin bulunuş tarihine kadar uzanır. İnternetin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu halka anlatmak için yapılan ilk tanıtımlardan biri 1972 yılının Ekim ayında gerçekleşen Uluslararası Bilgisayar İletişimi Konferansında Stanford ve UCLA’deki bilgisayarlar arasında simüle edilen bir psikoterapi seansıydı.

1979 yılında internetin halkın kullanımına açılmasıyla online kendi kendine yardım grupları da hızla popülerleşmeye başlamıştı. Online terapi uygulamalarının öncüsü olarak kabul edilen bu online kendi kendine yardım gruplarına psikologların ve psikoterapistlerin de giderek artan ilgisiyle psikoloji alanındaki dijital dönüşüm de hız kazandı.

Bilinen ilk online psikolojik danışmanlık hizmetlerinden biri Eylül 1986’da Cornell Üniversitesi psikoloji bölümü tarafından, öğrencilerine ücretsiz destek sunmak için geliştirilen “Ezra Amcaya Sor” servisidir ve bugün bile çalışmaya devam etmektedir. 1990’lı yıllarda mental sağlık alanında çalışan dönemin öncü psikolog ve psikiyatristlerinin de internet aracılığıyla depresyon, stres, kaygı bozuklukları, cinsel problemler gibi konularda kendilerine soru yönelten kişilere danışmanlık vermeye başlamalarıyla internet psikoterapistlere ulaşılabilen yaygın bir mecra haline gelmişti bile.

İnternet ve Terapi

1990’lı yıllarda teknoloji dünyasında yaşanan inovasyonlarla birlikte psikologlar ve psikolojik danışmanlar online terapiyi mevcut klinik uygulamalarının bir uzantısı olarak kabul etmeye başladı. 1990’ların ortasında Amerika ve Avrupa’da özel ve kamuya açık birçok psikoloji kliniği video ve telekonferans yoluyla psikolojik destek hizmeti vermeye başlamıştı.

2000’li yıllarda 200’ün üzerinde olan online psikolojik destek ve terapi servisleri yani e-kliniklerin sayısı internet teknolojilerinin her geçen gün gelişmesiyle günümüzde binler hatta on binlerle ifade edilebilmektedir. Online terapi servislerine artan ilgi 1997 yılında mental sağlık alanında yaygınlaşan online iletişim, bilgi ve teknolojilerinin tanıtımını gerçekleştirmek ve profesyonel bir çerçeve oluşturabilmek amacıyla oluşan, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Uluslararası Online Mental Sağlık Birliği’nin kurulmasına yol açmıştır.

Online Psikolojik Destek İşe Yarar Mı?

Son dönemde yapılan birçok araştırma online psikologlar tarafından sunulan online psikolojik destek hizmetlerinin özellikle anksiyete (kaygı) bozuklukları, stres, bağımlılık, fobiler, ilişki problemleri, özgüven problemleri, depresyon gibi psikolojik sorunlarda yüz yüze gerçekleşen psikolojik destek görüşmeleri kadar, hatta belirli durumlarda geleneksel psikolojik destek yöntemlerinden daha etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Online psikolojik destek yöntemlerinin etkililiği konusunda son yıllarda global arenada gerçekleştirilen birkaç araştırmayı aşağıda görebilirsiniz:
  • 2013 yılında Wagner, Horn ve Maercker tarafından gerçekleştirilen araştırma depresyon tedavisinde online psikolojik destek yöntemlerinin geleneksel yöntemler kadar etkili  olduğunu, 3 aylık zaman periyodunda depresif semptomların gerilemesinde yüz yüze gerçekleşen terapi seanslarından daha etkili olduğu belirtiliyor.
  • American Journal of Psychiatry dergisinde 2007 yılında yayımlanan bir araştırma internet üzerinden gerçekleşen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
  • Zürih Üniversitesinde 2013 yılında gerçekleştirilen ve Science Daily dergisinde yayımlanan farklı bir araştırma depresyon tedavisinde online terapi yöntemlerinin konvansiyonel terapilerden az bir farkla daha etkili sonuçlar verdiğini gösteriyor.
  • Johns Hopkins Üniversitesi tarafından 100.000’e yakın eski asker ile gerçekleştirilen ve 4 yıl süren bir araştırma online psikolojik desteğin hastane masrafların %25’e varan oranda düşüş sağladığını gösteriyor.
  • Science Direct dergisinde 2009 yılında yayımlanan bir araştırma internet üzerinden verilen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının bulimia tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
  • World Journal of Psychiatry dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir araştırma video görüşme yoluyla psikolojik destek alan kişilerin bu deneyimden “yüksek oranda tatmin oldukları” belirtiliyor.

 

İnsanlar Neden Online Terapiyi Tercih Ediyor?

Online terapi herkes için ulaşılabilirdir!

Geleneksel yöntemlerin aksine online psikolojik desteğe dilediğiniz zaman ve yerden ulaşabilirsiniz. Özellikle şehir merkezine uzak bölgelerde yaşayan, fiziksel engeli olan ya da çeşitli nedenlerle evden ayrılmaları mümkün olmayan kişiler için online psikolojik destek son derece ulaşılabilir ve kolay bir çözüm sunar. Günümüzde kullanımı kolay online terapi platformları sayesinde teknik bilgiye gerek kalmadan, rahatlıkla ihtiyaç duyduğunuz desteğe ulaşabilirsiniz.

Araştırmalar özellikle internet iletişimine alışkın olan çocuklar ve gençler için online terapi servislerinin etkililiğini gözler önüne seriyor.

Online terapi herkes için rahat ve hızlıdır!

Online terapinin günümüzde bu kadar popüler olmasının başlıca nedenlerinden biri de rahat ve hızlı olmasıdır. Kendinizi kötü hissettiğinizde ve konuşacak birine ihtiyaç duyduğunuzda psikoloğunuzla bir sonraki randevunuza kadar günler hatta haftalar beklemenize gerek olmaz. Birçok kişi için evlerinin ya da ofislerinin rahatlığında, alışık oldukları ortamda uzmanlarıyla iletişime geçebiliyor olmak psikoterapi seanslarının önündeki en büyük bariyerlerden birini de ortadan kaldırır; kendinizi güvende hissettiğiniz yerde, sıra beklemeden, birilerinin sizi görüp görmediğini düşünmeden psikoloğunuzla görüşebilirsiniz.


Uygun fiyatlarla psikolojik destek alınabilir!

Psikolojik desteğin bir lüks olarak kabul edilmesinin başlıca nedenlerinden biri de özellikle büyük şehirlerde seans ücretlerinin pahalı oluşudur. Geleneksel terapi yöntemlerinin aksine online terapi servisleriyle ihtiyacınız olan desteğe uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Randevunuza son anda katılamayacak olsanız bile ödemeniz yanmaz, hakkınız bir sonraki randevunuz için saklı kalır!


Online terapiyle çevre baskısını düşünmenize gerek yok!

Online terapi kültürel baskılar nedeniyle psikolojik destek alamayan, bir psikolog ile görüştüğünü ailesinin ya da çevresinin bilmesinden çekinen kişiler için de etkili bir çözüm sunar. Bekleme odalarında görülme ya da bir kliniğe gideceğiniz sırada tanıdık biriyle karşılaşma endişesi olmadan, kendinizi güvende hissettiğiniz ortamda uzmanınızla görüşebilirsiniz.


Online terapide isminizi vermek zorunda değilsiniz!

Geleneksel yöntemlerin aksine online terapide isminizi vermeden, anonim olarak uzmanınızla görüşebilirsiniz. Özellikle yaşamlarında travmatik deneyimler yaşamış birçok kişi için anonim kalmak yargılanma endişesi olmadan, çok daha dürüst ve açık bir iletişim kurabilmelerine, kendilerini çekinmeden ifade edebilmelerine olanak sağlar.


Online terapi güvenlidir!

Özellikle ülkemizde en büyük problemlerden biri de üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olmadıkları halde sahte diplomayla ya da hiç diploması olmadan psikolojik destek hizmeti veren ve bu yolla birçok kişinin mağdur olmasına neden olan sahte uzmanlardır. Evimdekipsikolog.com gibi online psikolojik destek servisleri aracılığıyla hizmet veren tüm uzmanlar diploma, mesleki deneyimleri, aldıkları ilgili eğitimler, mesleki yeterliliklerine ait tüm belgeleri platform kuralları gereği ibraz etmek zorundadırlar. Geleneksel görüşmelerde uzmanınızı seçerken dikkat etmeniz gereken birçok konu için güvenli online terapi servisleri sayesinde endişelenmenize gerek kalmaz.

Online Terapi Size Göre mi? 

  • Bulunduğunuz bölgede ihtiyaç duyduğunuz psikolojik desteği sağlayacak uzman bulmakta zorlanıyor musunuz?
  • Evden çıkmanızı engelleyen fiziksel bir engeliniz ya da kronik bir rahatsızlığınız mı var?
  • Yoğun iş programınız ya da bırakmanızın mümkün olmadığı sorumluluklarınız nedeniyle yüz yüze görüşmelere katılacak zaman bulamıyor musunuz?
  • Yaşadığınız duygusal değişimleri video görüşme, telefon ya da mesaj aracılığıyla konuşurken kendinizi daha rahat ve güvende mi hissediyorsunuz?
  • Başka biriyle yüz yüze konuşmanızı engelleyen sosyal fobi, agorafobi ya da farklı bir anksiyete bozukluğu mu yaşıyorsunuz?
  • Psikoloğunuzla görüşmeye giderken çevrenizin ya da tanıdıklarınızın sizi göreceğinden endişe mi ediyorsunuz?
  • Bekleme odalarında zaman geçirmekten bıktınız mı?
  • İhtiyaçlarınıza en uygun uzmanlık alanlarına sahip kişileri bulmaya çalışmaktan yoruldunuz mu?
  • Dilediğiniz anda kolayca psikoloğunuzla görüşmek hatta gerekirse kolayca uzmanınızı değiştirebilmek mi istiyorsunuz?
  • Son anda bir işiniz çıksa bile randevu tarihinizi kolayca değiştirebilmek mi istiyorsunuz?
  • Katılamadığınız randevular için bile ücret ödemekten yoruldunuz mu?
  • Dilediğinizde zaten var olan bakiyenizi kullanarak kolayca randevunuzu güncelleyebilmek ister misiniz?