Ergenlik

Akıl sağlığı ile ilgili sorunlar ergenlik döneminde ortaya çıktığı zaman, en karmaşık sorulardan biri uzun vadeli sonuçların ne olduğudur. Bazı koşullar yaşam boyu olma eğilimindedir, ancak kendine zarar verme gibi davranışlar için, onlarca yıl boyunca neler beklendiğini bilmek daha zordur. Bu nedenle ergenlikte akıl sağlığı öncelikli ele alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkar.

Bu alandaki bilgimizin hala bulanık olmasının sebebi, insanların yaşamlarının önemli bir bölümünü kapsayan çalışmaların yürütülmesi için pratik engellerin bulunmasıdır. Ama bu, böyle çalışmaların imkansız olduğu anlamına gelmez. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, potansiyel olarak bilgilendirici nitelikte. Araştırmacılar, yaklaşık iki bin Avustralyalı genci yirmi yıl boyunca izlediler. Çalışma, katılımcılar 16 yaşında iken başladı ve 35 yaşına geldiklerinde tamamlandı. Araştırmacılar, ergenlik döneminde kendine zarar verme eğiliminde olan katılımcılara özellikle dikkat ettiler. Çünkü bu tarz eğilimlerin, ilerleyen yaşlarda başka sağlık sorunlarını da tetiklemesi bekleniyordu ve tahminler doğru çıktı.

İlerleyen Yaşlarda İşler Daha da Kötüye Gidebiliyor

Kendine zarar verme eğiliminde olan gençler, otuzlu yaşlar için daha da kötü ruhsal sağlık problemi riski taşıyorlardı. Bu çalışmanın sonuçları, bu gençlerin zihinsel sağlıklarına kavuşmaları için tedaviye ihtiyacı olduğunu da gösterdi. Özellikle ergenlik döneminde kendine zarar verenler, ilerleyen dönemlerde depresyon, anksiyete ve çeşitli madde bağımlılığı gibi sorunlarla karşı karşıya geldiler. Ayrıca iş bulmakta zorlandılar ve maddi sıkıntılar yaşadılar.

Bu olumsuz sonuçların çoğu, ergenlik döneminde madde kullanımı ve antisosyal davranışların bir getirisi olarak yorumlanabilir. Başka bir deyişle, kendine zarar veren gençler, daha da kötü bir dizi olumsuz sonuca daha kapı açıyorlar. Bu bulgular, ergenlik döneminde kendine zarar verme eğiliminin, ileride daha büyük zihinsel problemlere yol açtığını doğrulamakta. Gençlerde kendine zarar verme eğilimi, ele alınması gereken başlı başına bir sorundur ve bunun en etkili şekilde ele alınması, gencin yaşadığı diğer zihinsel sağlık sorunları bağlamında olabilir. Bu nokta önemlidir çünkü kendine zarar verme, ergenlik döneminde yaygın bir ruh sağlığı durumudur. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde sekseni, en az bir kere kendi kendine zarar verdiklerini bildirmiştir.