Kabullenmenin Yolu

Otoyolda trafiğe takıldığınızı düşünün, stop lambaları kilometreler boyunca önünüzde uzanıyor. Hedefinize ulaşmanın en az bir saat süreceğini tahmin ediyorsunuz. Tüm gün çalıştınız ve öğleden sonra da bir şeyler yemediniz. Böyle bir durumda kendinizi oldukça tahammülsüz hissetmeniz oldukça yüksek bir ihtimal. Diğer sürücülere sert bakışlar fırlatabilir, aracınızı kenara çekip hava almayı ya da işinize yakın bir yere taşınmayı düşünebilirsiniz. Ya da, içinde bulunduğunuz bu tatsız durumu kabullenmek gerekiyor.

1-Kabullenmek, alçakgönüllü olmamızı sağlar

Bizi üzen, dünyanın, mahallenin, meslektaşlarımızın, komşularımızın veya aile üyelerinin durumu. Durumları kabullenerek, gösteriden sorumlu olmadığımızı ve dünyanın yönetmeni olmadığımızı kabul ediyoruz.

Kabullenmek

2-Kabullenmek, nasıl biri olmamız istendiğinden ziyade, gerçek kendimizle barışık olmamızı sağlar

Kabullenmek, bir davranış veya duruma mutlaka katıldığınız anlamına gelmez. Bu duruş, bazı durumları olduğu gibi kabullenmeniz anlamına gelir.

Kabullenmek

3-Kabullenmek, problemleri daha kolay çözmemize yol açar

Gerçekleri kabul etmek, hayatınızdaki mevcut problemleri daha kolay kabul etmenizi sağlar. Gerçekleri kabul ettikten sonra seçeneklerinizi değerlendirmelisiniz. Sonuçta gerçekleri reddetmek onları değiştirmez.

Kabullenmek

4-Kabullenmek, akıl ve vücut sağlığımız için de önemlidir

Bazı durumları inkar etmek ve “Bu benim dayanamayacağım” bir şey demek stresi tetikler. Bu durum, sağlığınıza doğrudan ve negatif etki eder. Olayları kabullenmek pozitif enerjinizi korur çünkü duygularınızı bastırmak için ekstra bir çaba sarf etmek zorunda kalmazsınız.

Kabullenmek

5-Kabullenmek, daha sağlıklı ikili ilişkiler kurulmasına yardımcı olur

Kabullenmekle, kendi gereksinimlerimizi daha kolay ileri sürebilir, öte yandan bir başkasının bizden farklı hissedip düşünebileceği fikrine de daha ılımlı bakarız. Bu yaklaşım, karşılıklı saygı ve iş birliğinin yolunu açar.

Kabullenmek

6-Kabullenmek, zor bir durumla karşılaştığımızda sahip olduğumuz dört seçenekten biridir

Diyalektik Davranışçı Terapi’nin yaratıcısı psikolog Marsha Linehan’in işaret ettiği gibi bir şeyleri bırakabilir, değiştirebilir, kabul edebilir veya sefil kalabiliriz. Bazen bir şeyleri değiştirecek durumda olmayabiliriz. Bu sebeple bir belli bir ölçüde hoşnutluk ve eşitlik içinde yaşamak istiyorsak, kabullenmek, tek tercih olarak da önümüze çıkabilir.

Kabullenmek

7-Duygularımızı kabullenmek, kendimizle daha barışık olmamızı sağlar

Duygularımız hem kendimize hem de diğer insanlara bizimle ilgili değerli bilgiler verir. Kendi duygularımızı kabullenmemek, bizi kendimizden uzaklaştırmaya ve kim olduğumuzu sorgulamaya itecektir. Bir başka deyişle, kendimize yabancılaşırız.

Kabullenmek

8-Kabullenmek, bazı davranışların yeniden ortaya çıkması ihtimalini düşürecektir

Bir sorunu tek seferde çözemeyebilirsiniz. Ancak durumla ilgili duygularınızı gömmek, onları diri diri gömdüğünüz anlamına gelir. Böylece onların bir zaman sonra yeniden karşınıza çıkmasını sağlamış olursunuz. Duygularınızı kabullenerek, size rahatsızlık veren bazı durumların yeniden karşınıza çıkmamasını sağlarsınız.

Kabullenmek

9-Kabullenmek, affetmenin bir çeşididir

Uzun zaman önce kalbinizi kıran birini hala affetmediyseniz, hata yapıyor olabilirsiniz. Durumu kabullenmek ve affetmek, geleceğe dair endişeleri yok etmekle birlikte, beraberinde getirdiği ıstırabı ve yükü de ortadan kaldırır. Affedici olun.

Kabullenmek

10-Kabullenmek, analiz yeteneğinize pozitif katkıda bulunur

Bazen, bazı şeylerin neden öyle olduklarına dair düşünür durur ve işin içinden çıkamayız. Bu durum, profesyonel yardımla bile çözülemeyebilir. Dolayısı ile çözüm kendi içinizdedir. Kaostan kurtulmanın ilk adımı, gerçekliğin kabul edilmesidir.

Kabullenmek

11-Kabullenmek, iç huzuru sağlar

Bazı durumlarda “Ne olduysa oldu” dediğimizde rahatlıyoruz. Bu tarz durumları yargılamaktan vazgeçip, iyi tarafından bakmaya çalışıyoruz ki bu yaklaşım iç huzurumuza büyük katkı sağlıyor.

Kabullenmek

12-Kabullenmek, bizi psikolojik olarak güçlendirir

Duygularımızdan veya bir durumdan sakınırsak, cesaretimiz bundan zarar görür ve zamanla duygusal anlamda güçsüz duruma düşeriz. Hatta bu bir alışkanlık haline geldiğinde, gelecekte birtakım şeylerden kaçınmaya daha da eğilimli oluruz. Bir şeyi kabul ettiğimizde ise o olaydan ders çıkarır ve gelecekte karşımıza çıkacak herhangi bir sorunla ilgili daha cesur davranırız.

Kabullenmek

13-Kabullenmek, olaylara bakış açımızı değiştirir

Bir durumu kabullendikten sonra ve bu durumun içerdiği rahatsız edici detaylar da ortadan kaybolduğunda, dikkatimizi, seçmiş olduğumuz değerlere göre yaşamaya kaydırabiliriz. Sorunu çözmekten vazgeçebilir ve kendimize şöyle diyebiliriz; “Tamam, bu durum böyle. Durumu açıkça görüyorum ve hoşuma gitmiyor ama ne yapabilirdim ki?”

Kabullenmek

14-Kabullenmek, şükran duygusunu besler

Öyle tecrübeler yaşarız ki, kabullenmekle birlikte kendimize şunu söyleriz; “Bu deneyim için teşekkür ederim. Ondan neler yapabileceğimi öğreneceğim. Çözümün bir parçası olacağım. ”

Kabullenmek