Şizofreni hastalarının ömrü

Şizofreni Ömrü Kısaltıyor

Şizofreni ile ilgili problem yaşayanlar, yaşamayanlara göre üç kat fazla ölüm riski taşıyorlar. Yeni bir çalışma, şizofreni hastalarının, bu problemi yaşamayanlardan sekiz yıl eksik yaşadığını ortaya koydu.

Çalışma, şizofreni hastalarının, bu sorunu yaşamayan bireylerle aynı derecede sağlık hizmetlerinden faydalanmadığını gösteriyor. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, bu hastalara daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlık hizmeti vermek istiyorlar ve bu konuda sorumlu olduklarını düşünüyorlar. Bunun sağlanmaması, trajik sonuçlara neden oluyor.

Uzun yıllar süren çalışmalar, şizofreni hastalarının, kardiyovasküler hastalıklar ve kronik tıbbi durumlar dahil olmak üzere daha yüksek ölüm riski oranlarına sahip olduğunu göstermiştir.

Kalp krizi veya inme gibi kardiyovasküler hastalıklar genel popülasyonda önde gelen ölüm nedenidir. Bununla birlikte, araştırmanın yapıldığı şehirlerde kalbe bağlı sorunların sebep olduğu ölüm oranında düşüş yaşanırken, şizofreni hastalarında bu anlamda bir düşüş olmadığı görüldü.

Şizofreni hastaları diyabet, obezite, sigara kullanımı gibi etkenlerden dolayı birçok kardiyovasküler risk faktörüne sahiptir. Ayrıca şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar da kilo alımına ve diyabet gelişimine neden olabilmektedir.

Şizofreni hastalarının, kronik fiziksel hastalıklara çare olarak sunulan imkanlardan yararlanmadıkları görülüyor. Bu anlamda ortaya çıkan açıkları kapatmaya yönelik bir sağlık sistemi, yüksek performanslı bir sağlık sistemi olacaktır.